24 feb. 2017

Hur stoppa Marine?

Hur stoppa Marine Le Pen? Det tycks just nu vara den fråga som mest av allt sysselsätter Frankrikes ekonomiska och politiska elit.

Den konservativa kandidaten François Fillon är nu en hårsmån från åtal gällande de 900 000 euro som hans brittiska hustru fått av  EU-medel under falska förespeglingar.

Idag fredag bad en finansiell åklagare en undersökningsdomare att inleda en förundersökning i fallet. Fillon själv nekar till brott, men allt färre tror att hans kandidatur överlever till  första valomgången 23 april. Själv svävar han nu på målet om ens ett formellt åtal kommer att hejda honom.

Men om han måste träda tillbaka blir Marine Le Pens huvudmotståndare Emmanuel Macron, oberoende, som tjänat som finansminister i socialistregeringen en tid. Macron beskrivs som "nyliberal" och EU-entusiast och hans bakgrund i rotschildsfären borgar för att han är storkapitalets favorit.


För säkerhets skull har den franska staten inlett en rättslig procedur även mot Marine Le Pen. Hon anklagas för att ha använt 340 000 euro för att avlöna personal i Front National som inte sysslat med EU-frågor.

Eftersom hon har parlamentarisk immunitet vägrar mot att medverka i undersökningen. Men Bernard Cazeneuve, den socialistiska premiärministern, varnade henne idag fredag ​​att ingen presidentkandidat bör "ställa sig över lagen i den franska republiken".Marine Le Pen, 48 år, förnekar brott och säger att hon är offer för "politiska dirty tricks" 

"Jag hindrar inte rättvisan, jag hindrar orättvisan", förklarar hon.Enligt en opinionsmätning som presenterades idag kommer Le Pen att ta 26 procent av rösterna i första omgången. Macron ligger på 23,5 procent jämfört med Fillons 20,5 procent.

I andra omgången skulle hon enligt samma mätningar  förlora mot Macron med 38,5 procent mot  61,5 procent.

Efter Brexit och valet av Trump har dock opinionsmätningar mist något av sin övertygelsekraft.

Mycket kan hända och oavsett om någon av Macron eller Le Pen vinner blir det efterföljande parlamentsvalet ytterligare en oviss faktor. Enligt tradition röstar fransmännen på det parti som den nyvalde presidenten tillhör.
Macron har inte ens ett parti och Le Pen har bara en deputerad för närvarande.

Det diskuteras också flitigt vad som kan hända vid en Le Pen-seger. EU-vänner hoppas att Frankrikes författning ska lägga hinder för den folkomröstning om EU som Le Pen har lovat.  Men fransmännen minns hur de Gaulle lämnade Nato:s politiska samarbete över en natt och de ser också hur folkmajoriteten i Storbritannien klarat Brexitmotståndarnas alla snubbelsnören.

red


Källa: Telegraph

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.