26 feb. 2017

Talibaner vill plantera träd

En bild från pågående trädplantering 20 mars i fjol.

I ett öppet brev som offentliggjordes på fyra språk idag söndag manar de afghanska talibanernas ledare Mullah Haibatullah Akhundzada sina anhängare att delta i den trädplantering som brukar ske på våren.  

För att undvika missförstånd klargör brevet att kampen mot de utländska ockupationsarméerna och deras redskap måste fortsätta.
De flesta av Afghanistans större städer, inklusive huvudstaden Kabul, är överbefolkade och det finns få offentliga grönområden och parker. Enligt tjänstemän från det afghanska folkhälsoministeriet dör tusentals medborgare varje år i Kabul på grund av luftföroreningar.Akhunzada hänvisar i det öppna brevet till islamisk tradition och ord och handlingar av profeten Muhammed för att understryka sitt budskap."Trädplantering spelar en viktig roll för miljöskydd, ekonomisk utveckling och försköning av vårt land. Allah den Allsmäktige har sammankopplat människors liv med växternas", heter det. "Växter lever på jorden medan människor och djur lever på växter. Om växter och träd utrotas, skulle livet självt råka i fara, säger Allah den Allsmäktige."

Från regeringshåll avfärdas talibanernas uttalande som ett trick, men det kan också tolkas som ett sätt för talibanerna att visa att de tar ansvar för landet. 36 års nästan oupphörligt krig har allvarligt reducerat landets skogar och trädbestånd.

Källa: AP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.