16 feb. 2017

Första mötet Lavrov - Tillerson

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade att hans första möte med USA: s utrikesminister Rex Tillerson varit produktivt. De båda kollegorna möttes vid G20-mötet i Tyskland.

Lavrov underströk att Moskva är redo att samarbeta med Washington i alla frågor så fort som Donald Trump är färdig med utnämningarna till sitt utrikespolitiska team.


Det var parets första mötet sedan Tillerson blev utrikesminister. Förväntningarna på vad regimskiftet i USA ska innebära är stora, men ovissheten är också stor eftersom maktkampen i USA kan tv inga Trump att föra en annan politik än den han aviserade i valrörelsen.

Under mötet med Tillerson diskuterades situationen i Afghanistan, Syrien och Ukraina, sade Lavrov.

"I alla dessa frågor sade våra amerikanska kollegor att de är intresserade av att ansluta sig till de ansträngningar som görs för att övervinna dessa konflikter", betonade han.

Sidorna "bekräftade sitt ömsesidigt intresse, sammanfallande intresse, framför allt när det gäller direkt strid mot terrorism och ansträngningarna att finna en politisk lösning i Syrien", liksom samarbetet på andra länder i regionen "där terrorism slagit rot", sade Lavrov.

Enligt Lavrov diskuterades inte USA:s sanktioner mot Ryssland vid mötet.

Lavrov betonade också att den nuvarande utvecklingen i Washington är en inre fråga för USA, som Moskva inte lägger sig i.

Washington förväntar sig att Moskva ska "uppfylla sina åtaganden gentemot Minskavtalen och arbeta för att trappa ner våldet i Ukraina", sade Tillerson.

President Donald Trump har nyligen hävdat att Krim - en region som återförenades med övriga Ryssland efter en folkomröstning 2014 - har "tagits" av Moskva, men det ledde till en snabb replik från det ryska utrikesministeriet.

"Krim är en del av den ryska federationen", förklarade ryska UD:s talesperson Maria Zacharova på onsdagen.

rt.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.