8 feb. 2017

Navalnyj dömd till fem år villkorligt

Den oppositionelle bloggaren Aleksej Navalnyj och hans kollega Pjotr Ofitserov fick idag sin nya dom från en domstol i staden Kirov.

De befanns skyldiga till förskingring av statsegendom och dömdes vardera till fem års villkorligt fängelsestraff och 500 000 rubel i böter.


För att understryka att han är offer för politiska förföljelser startade han Navalnyj i förra veckan sin presidentvalkampanj med aktiviteter i S:t Petersburg, väl medveten om att han riskerade att inte kunna kandidera. Enligt rysk lag kan den som har en villkorlig fängelsedom inte kandidera i val.

Att domstolen fällde honom, bevisar enligt Navalnyj bara "att Kreml fruktar honom".

Nyligen tillerkändes Navalnyj 60 000 euro i skadestånd av ryska staten av Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Bakgrunden är att Navalnyj 2013 dömdes till fem års fängelse av domstolen i Kirov, sex veckor före presidentvalet. Den domen hävdes, och istället fick Navalnyj villkorligt, vilket dock
berövade honom rätten att kandidera mot Putin. Tre år senare hävdes även den domen av högre instans och målet skickades tillbaka till Kirov.

Under den period då Navalnyj inte var dömd kandiderade han i borgmästarvalet i Moskva, där han fick 27,2 procent av rösterna och kom på andra plats (valdeltagandet var 33,2 procent).

Enligt nyhetsbyrån RBK:s experter skulle Navalnyj ha kunnat samla maximalt 10 procent av väljarna i nästa års presidentval.

rbc.ru 8/12 moscow times 3/2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.