14 mars 2024

Tyska förbundsdagen mot att skicka Taurus


Idag beslutade den tyska förbundsdagen med 494 röster mot 188 att avslå en motion från CDU/CSU om att skicka Taurus-missiler till Ukraina.


Det allvarliga i situationen är att bl.a den tyske flygvapenchefen diskuterat att sätta in Taurus mot Krimbron, som till och med tyska lagstiftare erkänner "delvis" ligger i Ryssland.

Det skulle betyda öppet krig mellan Tyskland/Nato och Ryssland.

Har ni alla förlorat förståndet?" frågade Sahra Wagenknecht, ledare för det nya partiet BSW.
Det pikanta i situationen är att två av socialdemokraternas koalitionspartners - De gröna och liberala FDP - båda säger sig vara för att skicka Taurusmissiler.

Men för att inte spränga koalitionen röstade de inte för CDU/CSU-motionen.

Mot röstade förutom socialdemokraterna, Die Linke, AfD och BSW (Bündnis Sahra Wagenknecht).

Till yttermera visso försvagades kansler Schultz position av att den egna fraktionen i huvudsak argumenterade för ökad vapenhjälp till Ukraina - förutom Taurus.

SPD:s talesman skröt  med att regeringen under SPD:s ledning under de båda sista åren skickat 85 miljarder euro till kriget, mer än något annat europeiskt land.

I ett läge där majoriteten egentligen är för att skicka Taurus och en stor majoritet stöder ökade vapensändningar, ter sig situationen tämligen dyster.

Mest tycks det vara en tidsfråga innan Tyskland även överskrider denna "röda linje" (tidigare var tvungna stridsvagnar och stridsflyg sådana linjer, som senare sorglöst passerades.

Konsekvenserna är svåröverskådliga. Tyskland får enligt sin författning bara använda stridskrafter till det egna landets försvar. Dessutom vilar Tysklands hela existens fortfarande på överenskommelser mellan segrarmakterna i andra världskriget.

Stefan Lindgren

Se debatten här, i synnerhet Sahra Wagenknechts inlägg kl 1.24.44:

https://www.bundestag.de/dokumente/textarchiv/2024/kw11-de-ukraine-992936

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.