16 mars 2024

Granatkoalition Scholz/Tusk/Macron vill rädda EU

En Nato-granat som slog ner i Petrovskij-regionen i Donetsk igår dödade tre barn, födda 2007, 2014 och 2021. Källa: Antifascist.

Medan Ungerns Viktor Orbán  i veckan höll brandtal för att resa Europa till "kamp mot EU "samlade Tysklands, Frankrikes och Polens ledare i Berlin för att enas om nya sändningar av långskjutande artilleri till Ukraina.


Ska mer krig rädda EU som åtnjuter allt mindre förtroende bland medborgarna?

Frankrikes statschef fortsätter sin verbala upptrappning. Strax före ett möte med förbundskansler Scholz och premiärminister Tusk i Berlin sa han några oroande saker, rapporterar lostineu.eu.

Före mötet  framträdde Macron i fransk tv (se Le Monde) och betonade det "existentiella" hot som denna konflikt utgör "för vårt Europa och för Frankrike " .

EU befinner sig i en permanent kris, medgav Macron. Kort före EU-valet har unionen tagit på sig ett "omöjligt uppdrag" dvs. att hålla Ukraina under armarna till varje pris.

"Om situationen förvärras måste vi vara redo och vi kommer att vara redo", fortsatte han, utan att utesluta stationering av franska soldater på ukrainskt territorium .

"Det pågår en eskalering från Rysslands sida" och "vi måste säga att vi är redo att svara", betonade han, knappt tio dagar efter att ha sagt i Elysée-palatset den 26 februari att "ingenting kan uteslutas ." .

Han betonade att "i vårt ordförråd har vi satt för många gränser". Några timmar senare flög han till Berlin för att träffa förbundskansler Olaf Scholz.

Oppositionen avvisar återigen Macrons ord som "oansvariga. Och Macron har inte egen majoritet i parlamentet. Han förlorade senast fransmännens förtroende med sin pensionsreform. I undersökningar inför valet till Europaparlamentet ligger nationalisterna långt framme.

Ekot i den "internationella säkerhetsgemenskapen" (läs: USA och dess vasaller) är helt annorlunda. Där hyllas Macron för sin "beslutsamhet". Vissa kallar honom till och med för "den nya ledaren".

Problemet är dock att Frankrike har en kärnvapenstyrka, om än en liten sådan, men är inte förberett på ett landkrig. Retoriken stämmer inte överens med kapaciteterna.

Det stämmer inte överens med åtgärderna heller. Det har tydligen funnits franska krigare i Ukraina under lång tid, men Frankrike levererar jämförelsevis få vapen. Vill Macron distrahera från detta med sin grandiosa retorik? undrar Erik Bonse som ger ut lostineu.eu.

Han citerar en frätande och korrekt kritik av Macrons krigshets från fransmannen A. Bertrand som  skriver på "X":

Hur i hela friden kan ett nederlag för Ukraina anses vara "existentiellt" för Frankrike? Ukraina är inte med i EU, inte i Nato, ligger 4 länder och cirka 2 500 km bort... Före kriget 2021 exporterade Frankrike för bara 1,5 miljarder dollar per år till Ukraina (löjligt låga 0,2 % av dess totala export) och importerade en ännu mindre, 856 miljoner USD från Ukraina (0,1 % av dess totala import). Frankrike har inga särskilt starka historiska eller kulturella band till Ukraina och Ukrainas läge är inte särskilt strategiskt för Frankrike.

Men kansler Olaf Scholz ställer upp på Macrons krigsretorik av egna inhemska skäl. Han behöver försvara sin regering och sitt beslut att inte skicka Taurus mot en opposition både inom och utom trafilkjuskoalitionen.

Frankrike, Tyskland och Polen är "förenade, beslutsamma" och "beslutna att aldrig låta Ryssland vinna", förklarade Emmanuel Macron i Berlin på fredagen tillsammans med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Polens premiärminister Donald Tusk.

"Vi kommer att fortsätta som vi har gjort sedan den första dagen, för att aldrig ta initiativ till någon eskalering", tillade den franske presidenten efter veckor av spänningar, särskilt med Tyskland, om strategin för stöd till Ukraina. "Vi kommer att fortsätta att stödja Ukraina och dess folk så länge det behövs", försäkrade han pressen efter ett trevägstoppmöte.

Löftet att aldrig ta initiativ till  en eskalering är intressant. FN:s övervakning av striderna tyder närmast på att dessa - räknat i döda och sårade civila - långsamt har avtagit i takt med att Ryssland har säkrat kontrollen av de fyra regioner som det gör anspråk på.

Sker det någon eskalering i nuet kan det bara syfta på Kievs tilltagande terrorbeskjutning av civila områden långt inne i Ryssland.

Macrons retorik må vara farlig, illavarslande, men framför allt är den vilseledande.

Stefan Lindgren


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.