6 mars 2024

Moskva varnar för USA:s kärnvapen i Finland


Nordeuropeiska anläggningar som hyser amerikanska kärnvapen skulle anses vara legitima militära mål i en direkt konfrontation mellan Moskva och Nato, har det ryska utrikesdepartementets taleskvinna Marija Zacharova sagt.

Kommentarerna kom sedan Finlands nyvalde president Alexander Stubb nyligen skröt om att Nato-medlemskapet ger hans land en "riktig kärnvapenavskräckning" i form av amerikanska missiler.

"Man behöver inte vara en militär planerare för att förstå att sådana föremål kommer att utgöra en källa till direkt hot och, naturligtvis, oundvikligen kommer att inkluderas i listan över legitima mål vid en direkt militär sammandrabbning mellan vårt land och Nato”, sa Zaxharova på en presskonferens i Sotji på onsdagen.

"Och vi förstår att det är precis vad USA och dess satelliter driver på för," noterade hon.

Tvärtemot förväntningarna hos vissa topptjänstemän kommer utplaceringen av amerikanska kärnvapen att försämra säkerheten i värdländerna snarare än att stärka den, betonade Zacharova.

Finland, som delar en 130 mil lång gräns med Ryssland, blev den senaste NATO-medlemmen i april förra året. Stubb, som invigdes denna månad, sa under sin valkampanj att han skulle vara öppen för att tillåta amerikanska kärnvapen att transporteras genom – oklart vart? – finskt territorium, och kallade dessa massförstörelsevapen "en garanti för fred". Han upprepade denna ståndpunkt kort efter sin installation.

Det nordiska landets nuvarande lagstiftning förbjuder dock lagring och transport av kärnvapen på dess territorium.

Ändå undertecknade den finska regeringen i december ett militärt försvarsavtal med Washington, vilket ger USA obegränsad tillgång till 15 anläggningar på dess mark för att lagra militär utrustning och ammunition.

Avtalet väckte kritik från Moskva. Zacharova påpekade att försvarsavtalet i huvudsak ger Washington kontroll över hela norra Europa. Det ryska utrikesministeriet sa också att de nuvarande finska myndigheterna är fullt ansvariga för att omvandla regionen från ett område med grannförbindelser till ett område för konfrontation.

rt.com (förbjudet i EU)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.