12 mars 2024

30 Nato-militärer kan ha omkommit i Donetsk

Mer än tre dussin Nato-trupper, inklusive militär från Tyskland och Storbritannien, kan ha omkommit när Ryssland bombade två amerikanska Patriot luftvärnskomplex i Pokrovskområdet 55 km väst om det befriade Donetsk,  uppger den tidigare USA-officeren Stanislav Krapivnik.

Den militära experten förklarade att vanligtvis 20 till 30 personer behövs för att betjäna två Patriotkomplex, skriver Moskovskij Komsomolets .

Krapivnik vill inte utesluta att militär personal från andra Nato-länder, exempelvis Tyskland och Storbritannien,  också var närvarande. 

Det var den 9 mars som det ryska försvarsministeriet rapporterade att en Iskander-M OTRK-missil förstörde ett ukrainskt luftförsvarssystem i Pokrovsk-regionen i DPR. Först uppfattade man att det rörde sig på rysktillverkade S-300-komplex. Under analysen av den publicerade videon fann man att bilderna  visade att två Patriot-luftförsvarssystem förstörts.

Varje Patriot-missil kostar 200-300 000 dollar och själva komplexet 15 miljarder dollar.

Sverige, som under f d försvarsminister Peter Hultqvist under protest från Försvarets Materielverk inhandlade Patriot för okänd summa, lär få anledning att utvärdera systemet. Liksom Polen vars luftförsvar bygger på 20 Patriot-komplex.

I veckan slog ryska styrkor ut ytterligare två tunga amerikanska stridsvagnar av modell Abrams. Totalt har fyra sådana stridsvagnar slagits ut.

Den tredje slogs ut av en rysk T-72-stridsvagn och den fjärde sattes i brand med ett enkelt raketgevär och en åtföljande drönarattack.

https://eadaily.com/ru/news/2024/03/09/vs-rossiiunichtozhili- iskanderom-ukrainskuyu-zrs-s-300-vozlepokrovska, vzgljad.ru 12/3 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.