2 mars 2024

Tysk militär diskuterade attack på Krim


Tysklands förbundskansler Olaf Scholz lovade att ge ett snabbt klargörande av situationen mitt i publiceringen av en inspelning av ett samtal mellan tysk militärpersonal om planer på att attackera Krimbron.

Att högt uppsatta Bundeswehr-officerare diskuterade attacker mot Krimbron uppgavs av chefredaktören för RT-tv-kanalen Margarita Simonyan på morgonen den 1 mars. 
Den officiella representanten för det ryska utrikesdepartementet, Marija Zacharova, sa att Moskva kräver en förklaring från Tyskland.

De stora tyska tidningarna Berliner Zeitung och Der Spiegel rapporterade att det avlyssnade samtalet med största sannolikhet var äkta. 

Tysklands försvarsministerium bekräftade på lördagen äktheten av en inspelning av en konfidentiell diskussion mellan högt uppsatta Bundeswehr- officerare angående kriget i Ukraina som läckt ut av ryska statliga medier.

"Enligt vår bedömning avlyssnades ett samtal i flygvapnets division. Vi kan för närvarande inte med säkerhet säga om ändringar har gjorts i den inspelade eller transkriberade versionen som cirkulerar på sociala medier", säger en taleskvinna för departementet.

Chefen för det ryska statliga TV-bolaget RT, Margarita Simonjan, publicerade i fredags vad hon sa var en ljudinspelning mellan tyska officerare, inklusive chefen för flygvapnet, generallöjtnant Ingo Gerhartz.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz beskrev det som "en mycket allvarlig sak".

"Det kommer nu att undersökas mycket noggrant, mycket intensivt och mycket snabbt", sa Scholz på lördagen under ett besök i Rom.

Ljudupptagningen som sändes av Simonjan på Telegram innehåller en diskussion om huruvida Taurus kryssningsmissiler skulle kunna förstöra en bro, till synes en referens till den nya bron som förbinder det ryskockuperade Krim med det ryska fastlandet över Kertjsundet.

Inspelningen gjordes tydligen från en videokonferens mellan fyra Luftwaffe-kontor som diskuterade Rysslands krig i Ukraina.

På ljudläckan talade de om hur tyska officerare skulle kunna förse ukrainare med målinformation utan att verka vara direkt involverade i konflikten med Ryssland. Klippet innehåller även hänvisning till att britterna har "några få personer på marken" i samband med utplaceringen av deras Storm Shadow-kryssningsmissiler som levererats till Ukraina.

Tyska butiken Der Spiegel rapporterade att det virtuella mötet inte ägde rum via en säker linje, utan via Webex-plattformen.

"Om den här historien visar sig vara sann skulle det vara en mycket problematisk incident", säger Konstantin von Notz, ordförande för förbundsdagens parlamentariska tillsynsutskott, till TV-nätverket Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Tidigare i veckan sa Scholz att missilernas räckvidd och det troliga behovet av assistans från tyska Bundeswehr-trupper var problematiskt och kunde tolkas som ett direkt eller indirekt deltagande i kriget.

Det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova krävde att Tyskland "omgående" skulle ge en förklaring och hävdade att ljudupptagningen är bevis för ett "hybridkrig" som västvärlden förde mot Ryssland.

rt.com (förbjudet i EU)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.