27 feb. 2024

Var gömmer sig ledarna för Majdankuppen?


Var är dom nu? "Frihetshjältarna" bakom Majdan-revolutionen? Medsols från överst t v: Aleksandr Turtjinov, Arsenij Jatsenjuk, Sergej Paskinskij, Petro Porosjenko, Vitalij Klitjko, Dmitrij Jarosj, Valentin Nalyvajtjenko, Oleg Tiagnibok....

Marionettmästarna i Pentagon och Vita huset har bytt ut de flesta av dem. Några förföljs av Zelenskyjs åklagare och andra bara övervintrar medan deras landsmän stupar i hundra- och tusental i det krig som de startade.

Flertalet av dem som ledde statskuppen på Majdan i Kiev för 10 år sedan är arbetslösa idag. Nationalister, som har underblåst kriget i decennier, håller sig utanför striderna. Politiker kan inte förlika sig med rollen som pensionärer och drömmer om ett nytt, tredje Maidan, skriver Ivan Kozlov i den ryska veckotidningen Argumenty i Fakty..

Aelsandr Turtjinov var 2014  parlamentets talman och tillförordnad president för landet. Den 22 februari 2014, en av Maidans blodigaste dagar, mottog Turtjinov i en svart skinnjacka gratulationer i parlamentet. Han har just utsetts till talman.

Arsenij Jatsenjuk, den blivande premiärministern, och Petro Porosjenko, den blivande presidenten, kom fram för att krama om honom. Turtjinov, en före detta predikant i baptistkyrkan, satte sig följande dag i själva presidentstolen istället för Viktor Janukovitj som hade jagats bort under kpistbeskjutning men räddats av ryssarna på Krim.

Det var Turtjinov som skrev under ordern att starta den så kallade "ATO", den "antiterroristiska operationen" i Donbass. "Terroristerna" var de rysktalande människor som inte ville böja sig för kuppmakarna. För att ha släppt lös konflikten mot Donetsk och Lugansk fick han smeknamnet "Blodige pastorn".

Idag framträder Turtjinov sällan offentligt, och kör runt i Kiev tillsammans med Petro Porosjenkos livvakt. "Turtjinov står mycket nära Porosjenko," säger politiske analytikern Vasyl Vakarov. "Kampen mellan Porosjenko och Zelenskij är troligen inte över. Som man säger i Ukraina kommer den tidigare överbefälhavaren för Ukrainas väpnade styrkor Zaluzjny snart att ansluta sig till Turtjinovs och Porosjenkos team."

Enligt Oleg Tsarjov, en före detta medlem av parlamentet från Regionpartiets parti, som nyligen utsattes för ett mordförsök,  hade Turtjinov redan för 10 år sedan allvarliga problem med en adekvat verklighetsuppfattning.

"Vid någon tidpunkt började han tänka på sig själv som Herrens representant på jorden, att han var på något slags uppdrag. Ändå låg initiativet till att starta kriget hos amerikanerna. Först efter ett besök av CIA-ledarna i Kiev, togs beslutet", säger Tsarjov.

Idag kallar sig Turtjinov stabschef för partiet Eurosolidaritet.

För 10 år sedan uppmanade Arsenij Jatsenjuk ukrainare att gå emot säkerhetsstyrkorna även med risk för att "få en kula i pannan". I dag håller han sig borta från platserna där kulorna visslar.

Denna bankir, som lyftes till premiärministerposten av Majdan och hamnade i en störtflod av korruptionsskandaler, har för länge sedan trätt i skymundan och ändrat sin image. I dag har politikern anlagt ett tjockt skägg.

Idag är han ordförande för det föga kända "Kievs säkerhetsforum", som skapat sunder beskydd av den amerikanska ambassaden. Denna organisation försöker påskynda Ukrainas anslutning till Nato. Det går inte särskilt bra.

Sergej Pasjinskij blev 2014 chef för den tillförordnade presidentadministrationen. Nyligen återupptogs ett brottmål mot denne tidigare oligark och vapenhandlare, vilken enligt Vasyl Vakarov kan vara en del av den hemliga kampen mellan Zelenskyj och Turtjinov-Porosjenko.

Pasjinskij sponsrade Majdan och fotograferades 2014 i sällskap med beväpnade krypskyttar. I februari i år gjorde SBU en razzia mot Pasjinskij.

– Tydligen vill de köra över Pasjinskij, och genom honom Turtjinov, för att ytterligare skaka Porosjenko, säger den politiska analytikern Vakarov. Enligt experten är det inte första gången som de nuvarande myndigheterna i Kiev försöker klå sina föregångare på pengar.

"Nyligen gjordes en razzia mot chefen för Concorde-banken (Igor Mazepa), som släpptes mot borgen. Oligarken Igor Kolomojskij sitter i ett interneringscenter. Man har satt press på oligarkerna att dela med sig av sina pengar med den nuvarande regeringen", säger Vakarov.

Petro Porosjenko blev 2014 landets president, men kunde bara hålla sig kvar en period. Idag är han ledare för partiet Eursolidaritet, åtalad i ett brottmål och belagd med utreseförbud.

Efter starten av den särskilda militära operationen i februari 2022 var Porosjenko den ende av Majdanledarna som gick ut med omfattande "patriotisk" propaganda.

Zelenskij har anledning att se Porosjenko som en potentiell konkurrent och kanske var det därför han fann för gott att inställa valet som skulle ha hållits nu i mars.

I februari blev det dock känt att en förundersökning mot Porosjenko hade avslutats. Han står inför en officiell anklagelse för förräderi (straff - fängelse i upp till 15 år).  Han är misstänkt för högförräderi, finansiering av terrorism och hjälp till terroristorganisationer  - vilket syftar på att han i slutet av 2014 - början av 2015 lät gruvorna i Donbass fortsätta att leverera kol.

Vitalij Klitjko, ex-boxaren som 2014 blev borgmästare i Kiev, tros framförallt ha Tysklands beskydd som en potentiell ersättare av Zelenskyj (Alla Klitsjkos släktingar bor i Tyskland.)

Efter att Zelenskyj kom till makten har Klitjko haft en rad  konflikter med presidenten, men det har inte hindrat honom från att bli omvald till borgmästare tre gånger. Deras krig fortsätter än i dag. 

Dmitrij Jarosj var 2014 Högersektorns jurist. För tio år sedan, efter att Majdan brutit ut, var han den förste som uppmanade till terrordåd på Krim och på Ryska federationens territorium, samt att spränga gas- och oljeledningar. Idag, när allt detta har realiserats, föredrar Jarosj att uteslutande slåss på sociala medier.

Där kallar han ukrainare som försöker undvika mobilisering för "en styggelse som vanärar nationen". Själv har han ingen brådska med att gå till fronten.

Han skulle ha inkallats, liksom alla män mellan 27 och 60 år i Ukraina, men på grund av en skada han pådrog sig i högerarmen 2015 är han inte vapenför.

Efter att ha lämnat Högersektorn uppfann Jarosj en ny förening, Ukrainska frivilligarmén, och utropade sig själv till dess befälhavare. Att döma av rapporterna sysslar gruppen mest med att sälja märken och souvenirer.

Han hyser särskilt höga tankar om chefen för huvudunderrättelsedirektoratet, Kyrylo Budanov (anklagad för terroristattacker i Ryssland) och den före detta överbefälhavaren Valerij Zaluzhnyj. 

I slutet av 2021 meddelade nationalisten till och med att han hade utsetts till rådgivare till överbefälhavaren, vilket officiellt förnekades av Ukrainas väpnade styrkor.

Direkt efter valet av Zelenskyj 2019 hotade Högersektorn att hänga honom i ett kastanjeträd i centrala Kiev.

Valentin Nalyvajtjenko blev 2014 chef för Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) men får idag nöja sig med ett parlamentsmandat för Julija Timosjenskos parti Batkivsjtjyna.

Efter Majdan blev Jarosj assistent till den nya chefen för SBU Nalyvajtjenko, som han var gammal vän till. Nalivajtjenko ansågs vara den första CIA-agenten i Ukraina, uppger tidigare parlamentsledamoten Oleg Tsarjov. 

Efter Majdan skapades en "mordavdelning" under SBU, som var engagerad i att eliminera politiska rivaler till Kievs myndigheter.

Förmodligen övervakades denna mordaktivitet av Dmytro Jarosj.

Oleg Tiagnybok var 2014 ordförande för partiet Svoboda. Han dolde inte sitt hat till  Ryssland men gillade inte heller  Europa.

Idag försöker Tiagnybok att  inte påminna om sin existens. För tio år sedan uppmanade denna politiker ständigt till krig med Ryssland, gjorde extremistiska uttalanden om Rysslands "uppdelning i 20 stater" och ansåg Bryansk-regionen, Krasnodar-territoriet och till och med Fjärran Östern vara "ukrainska territorier".

Trots sin arméerfarenhet och lämpliga ålder sågs den 55-årige radikalen inte i ett skyttegrav eller med  vapen i händerna. Han är mera upptagen av frågan om att byta sovjettida namn på städer och gator till "äkta" ukrainska namn.

Medan tusentals dör i skyttegravarna kampanjar Tiagnybok för att döpa om Pusjkingatan i Poltava.

Saken var den att den nationalistiska Högersektorn efter Majdan fick växande konkurrens av en  mer kapabel nazistisk stridsenhet, som Azovbataljonen, säger Aleksej Kotjetkov, en politisk analytiker som studerar krigsförbrytelser i Ukraina, till aif.ru i en kommentar.

"Kärnan bestod av människor, före detta skinheads, som kunde organisera allt väl och ta över andra grupper. Deras ideologi förutsätter ett disciplin och ordning. De var mycket bättre på detta än  Jarosj anhängare,.."

​Argumenty i Fakty 20/2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.