2 feb. 2024

Tre döda amerikaner - men var?

Söndag 28 januari meddelades att tre amerikanska soldater dödats och 34 skadats vid en attack mot en plats som påstås heta Tower 22.

Detta är en del av Al Tanf-området där amerikanska trupper illegalt ockuperar delar av Syrien för att kontrollera trafiken på huvudvägen mellan Irak och Syrien.

Rapporteringen hittills har inte lämnat svar på flera frågor som kan ställas.

Tower 22 ligger på den jordanska sidan av gränsen, men Jordanien insisterar på att ingen attack hade skett på dess mark.

En annan egendomlighet är den höga andelen sårade från det påstådda drönaranfallet. Drönare används i massor i Ukraina-kriget, men de brukar inte orsaka mer än någon handfull dödsoffer per drönare.

Det högautomatiserade luftvärnets kort- och medeldistansvapen (C-RAM, motsvarande Phalanx- automatkanoner) vid basen borde ha kunnat skjuta ner vilken drönare som helst. Varför fungerade de inte?

USA har också använt Al Tanf-basen och Rukban-lägret för att husera och träna olika ISIS-fraktioner så att de kan attackera påstådda fiender till USA. Var någon av dessa där?

USA hävdar att en irakisk motståndsgrupp, som påstås stödjas av Iran, var ansvarig för attacken. Det finns flera sådana grupper allierade med Iran i Syrien och Irak. Vem av dem utförde attacken? Vet USA något om detta överhuvudtaget?

Iran förnekar all inblandning i attacken.

Attacken är verkligen en upptrappning jämfört med tidigare. President Biden har lovat att besvara attacken.

Frågan blir då var man ska svara (Syrien, Irak, Iran) och i vilken skala. Med största sannolikhet kommer USA att trappa upp sina tidigare bombningar av den ena eller andra irakiska motståndsgruppen. Skulle USA attackera några statliga institutioner eller platser kommer situationen att eskalera ytterligare.

Motståndsgrupperna kommer då försöka att än hårdare skada fler amerikanska tillgångar. Efter USA:s mord på general Quassam Suleimani är motståndsrörelsernas övergripande mål att tvinga bort USA från Mellanöstern.

USA:s omedelbara svar på attacken var att aktivera sina långdistanstankerplan:

OSINTdefender @sentdefender – 0:21 UTC · Jan 29, 2024

Minst 6 U.S. Air Force KC-135 Aerial-Fueling lufttankningsplan, de flesta från March Air Reserve Base i södra Kalifornien, är på väg mot nordost över USA och förbereder sig att flyga över Atlanten mot Storbritannien och Europa. Jag undrar vilken typ av flygplan de ska tanka? 🤔

Tankflygplan används för att hålla stridsflygplan i luften i flera timmar. Skälen till att hålla jetplan i luften behöver inte nödvändigtvis vara för att attackera någon, de kan också användas för att förhindra att dessa plan förstörs vid en attack på den egna flygplatsen.

USA har gott om baser, hamnar, anläggningar och annat i Mellanöstern, fyllda av många dyra jetplan (se kartan).


Om USA misstänker att dessa baser kommer att attackeras kommer det att behöva massor av lufttankerkapacitet för att rädda de jetplan som för närvarande är stationerade på dem.

Man skulle kunna dra slutsatsen av detta att USA kommer att attackera ett mål som är så viktigt att det måste förbereda sig för en total svarsattack på sina egna baser i Mellanöstern.

Det finns flera andra möjligheter men detta verkar vara den mest troliga slutsatsen.

Låt oss nu ta ett steg tillbaka och ta en titt på den större bilden.

Den nuvarande eskaleringen i Mellanöstern sker på grund av det sionistiska försöket att etniskt rensa Gaza, Västbanken och södra Libanon. USA:s aktiva stöd för detta mål har lett till fler krig för USA i Jemen, Irak och nu i Syrien. Medan USA hävdat att de inte vill ha ett storkrig i Mellanöstern har de gjort sitt bästa för att få i gång ett.

Det dystopiska beslutet av USA och dess europeiska vasaller att stoppa allt stöd till UNRWA som svar på Internationella domstolens beslut mot Israels folkmord på palestinier är en ytterligare upptrappning. Att ett dussin eller mindre av de 30 000 UNRWA-anställda förmodligen var inblandade i händelserna den 7 oktober har varit känt i flera veckor. Att dra upp detta precis efter att ICJ:s beslut är en tydlig hämndaktion mot hela FN-systemet.

Detta är den regelbaserade ordningen, där USA hittar på och förkastar alla regler efter behag och bekämpar en sedan länge etablerad internationell och humanitär lag.

Sam Husseini @samhusseini - 18:58 UTC · Jan 27, 2024

Francis Boyle konstaterar att med stater (inklusive amerikanska och brittiska regeringar) som skär av finansieringen till UNRWA, rör det sig "inte längre om att dessa stater hjälper och uppmuntrar ett israeliskt folkmord mot palestinierna i strid med folkmordskonventionen artikel 3(e)som kriminaliserar ”medhjälp” till folkmord. Dessa stater bryter nu också själva direkt mot folkmordskonventionens artikel 2(c): ”att uppsåtligen påtvinga gruppen levnadsvillkor, som äro avsedda att medföra dess fysiska undergång helt eller delvis ...”

ICJ är den högsta oberoende domstol som mänskligheten har. USA och dess ombud har beslutat att bekämpa världens fastställda lagar.

Det är den regelbaserade ordningen som slår mot alla som inte följer den. Det är det unipolära förflutna som bekämpar den växande multilaterala framtiden. En farlig tid.

Som Arnaud Bertrand citerar"Den gamla världen dör och den nya världen kämpar för att födas: nu är monstrens tid." (Antonio Gramsci)

Källa: Moon of Alabama

Översättning: Lennart Palm


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.