19 feb. 2024

Ukraina – en kollaps är på väg – och sedan?

 


Den ukrainske ekonomen Andrey Dligach förväntar sig att den ukrainska frontlinjen kommer att kollapsa – snarare inom några veckor – än senare – det vill säga inom några månader. 

Moon of Alabama analyserar den militära situationen i Ukraina. Scenariot verkar ännu troligare efter staden befrielsen av staden Avdejevka i Donbass i helgen.

För det mesta av PR-skäl uppmanar Zelenski till ständiga attacker mot ryska styrkor och tillåter inget tillbakadragande av egna styrkor förrän det är absolut nödvändigt. Och Syrski lovar fixa detta även om historien visar att han sannolikt inte kommer att lyckas:

Syrski, som är född ryss, hade förlorat ”inringningsstrider” Debaltsevo (2015), Soledar (2023) och Bakhmut (2023). Just nu är Avdeevka i potten och kommer sannolikt att falla.

Wikipedia: Oleksandr Stanislavovytj Syrskyj (ukrainska: Олександр Станіславович Сирський, född 1965 är en ukrainsk officer och utsågs till stabschef den 8 februari 2024.

(Men idag vet vi att staden fallit under rysk kontroll)

Den ryska armén är nu på offensiv längs hela frontlinjen. Detta återspeglas i ovanligt höga ukrainska förluster som rapporterats av det ryska försvarsministeriet.

Medan blodbadet fortsätter längs frontlinjen varje dag använder ryska artilleristyrkor långdistansdrönare och missiler för att träffa vapenproduktionsanläggningar och militärförläggningar djupt inne på ukrainskt territorium. Eftersom också det ukrainska flygvapnet saknar ammunition kan flera av dessa attacker nå sina mål. Den ukrainska armén saknar marktrupper. Som tidigare beskrivits:

I går beskrev en artikel i Washington Post, hämtad från intervjuer vid den ukrainska fronten, den totala förvirring som de ukrainska styrkorna befinner sig i:

I intervjuer vid frontlinjen de senaste dagarna har nästan ett dussin soldater och befälhavare sagt till Washington Post att personalbristen är deras mest kritiska problem nu när Ryssland har återtagit initiativet på slagfältet och trappar upp sina attacker. 

Även om ansträngningarna att skaffa mer personal lyckas, till höga ekonomiska kostnader, kommer det att ta månader för dem att nå frontlinjen:

Den nya ukrainska mobiliseringslagen, som ska fylla armén med nya friska kroppar, långhalas fortfarande genom det ukrainska parlamentet. Den kommer sannolikt inte att träda i kraft förrän i april. De första nya inkallade trupperna kommer inte att vara stridsdugliga förrän i juli.

Men även om de befintliga ukrainska styrkorna kan hålla ut såpass länge kommer de fortfarande att sakna ammunition för att slå tillbaka de ryska attackerna. Även om USA snart går med på att ge mer pengar Ukraina kommer det att ta många månader att fylla de ukrainska arsenalerna.

Yves Smith från Naked Capitalism tar en titt på vad som sannolikt kommer att hända bortom den punkten:

Ukraina liknar nu en patient med en dödlig sjukdom som står inför multiorgansvikt. Hennes livslängd är fortfarande osäker, men mäts i månader, inte år. Det är inte uppenbart vilket system som kommer att sluta fungera först och om detta i sig kommer att vara ödesdigert eller om det kommer att starta kaskaden av ett slutligt sammanbrott. Men chanserna att undvika den nuvarande vägen är små.

steigan.no 14 februari

övers:  Lennart Palm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.