12 feb. 2024

USA stöder attacken mot Rafah


Israel fick grönt ljus av Vita huset i USA för offensiven mot Rafah, den sydligaste staden i Gaza där över en miljon människor vistas.


Två fritagna gisslan får legitimera mångfaldiga dödsoffer och fortsatt lidande för en terroriserad befolkning. Bara i dagens bombningar och markstrider rapporteras över 100 döda.

Attacken mot Rafah skulle leda till massiva förluster av människoliv bland civila, varnade Andre Damon från Palestina på söndagen.

Israels folkmord i Gaza har hittills dödat 35 000 människor, enligt Euro-Med monitor, av vilka över 30 000 är civila. Mer än 85 procent av befolkningen i Gaza har blivit hemlösa, medan ett av tio barn under fem år lider av akut undernäring.

Netanyahu hävdade säkert att befolkningen i Gaza nu skulle tvingas norrut, mitt i utbredda varningar från människorättsexperter om att Israels verkliga plan är att tvinga Gazas befolkning över gränsen till Egypten i sydväst.

"Det finns gott om plats norr om Rafah för dem att gå till, och det är dit vi kommer att rikta dem," sa Netanyahu. "Och återigen, uppmana dem och uppmana dem att göra det med flygblad, mobiltelefoner och säkra korridorer."

"Vårt mål," förklarade Netanyahu, "är total seger."

Efter Netanyahus framträdanden på ABC och Fox News på söndagen släppte Vita huset utskriften av av ett samtal mellan USA:s president Joe Biden och Netanyahu, där den amerikanske presidenten bekräftade sitt stöd för Israels militära handlingar, och förklarade, på ett språk som ekade Netanyahus, att Biden "bekräftade vårt gemensamma mål att se Hamas besegrat och att säkerställa den långsiktiga säkerheten för Israel och dess folk."

Biden, enligt utskriften, "bekräftade sin åsikt att en militär operation i Rafah inte bör fortsätta utan en trovärdig och genomförbar plan för att säkerställa säkerheten för och stöd för de mer än en miljon människor som vistas där."

Med tanke på Netanyahus försäkringar om att den israeliska militären hade utvecklat en "plan" för att skingra dem som skyddade sig i Rafah och driva dem till norra Gaza, var innebörden av Bidens kommentarer att ge grönt ljus för den planerade attacken.

Mustafa Barghouti, en palestinsk politiker och medlem av Palestinian National Initiative, svarade på Bidens uttalande genom att berätta för Al Jazeera att "Biden gav Netanyahu grönt ljus att invadera Rafah." Han tillade, "USA är en deltagare i denna attack."

Förra veckan hade Biden sagt att Netanyahus agerande var "over the top", dvs. inte längre kunde tolereras, medan USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield förklarade att "under rådande omständigheter i Rafah kan en militär operation i det området inte fortsätta."

Nu, i Bidens kommentarer, ändrades detta språk för att hävda att attacken "inte borde fortsätta utan en trovärdig och genomförbar plan."

I en artikel baserad på källor i Vita huset,  rapporterade Washington Post: "Vita huset har tills vidare avvisat uppmaningar att hålla tillbaka militärt bistånd till Israel eller införa villkor för det, och sagt att det bara skulle uppmuntra Israels fiender." Detn tillade: "Medhjälpare i Vita huset säger offentligt att det inte har skett någon förändring i Bidens strategi eller budskap."

Kritiskt nog åtföljdes Bidens uttalande av en omröstning i den demokratiskt ledda senaten 67-27 till förmån för att skicka 14 miljarder dollar för finansiering av Israels angrepp på Gaza.

Under helgen fortsatte israeliska styrkor ett non-stop flygbombning av Rafah. På söndagen rapporterade Al Jazeera att luftangrepp dödade 11 personer i Rafah, mitt i rapporter om kraftig beskjutning nära Kuwaits sjukhus. Detta utöver 42 palestinier som dödades i bombardemang på lördagen.

På både lördagen och söndagen dödades över 100 människor i Gaza, vilket bringar den officiella dödssiffran till 28 176 – en siffra som sväller till över 35 000 när de saknade läggs till.

På lördagen dödade israeliska styrkor två ambulansarbetare som försökte rädda Hind Rajab, en sexårig flicka som dödades av israeliska styrkor. Den palestinska Röda Halvmånen fördömde morden. Det sade i ett uttalande på X, "Enligt internationell humanitär rätt och Genèvekonventionerna anses direkt målinriktning och avsiktligt dödande av besättningar och frivilliga från Palestinska röda halvmånen vara ett krigsbrott." Den tillade, "De avtalsslutande parter som undertecknade Genèvekonventionerna och är skyldiga att genomdriva respekten för internationell humanitär rätt måste vidta nödvändiga åtgärder för att undertrycka, tillrättavisa och straffa förövarna."

Francesca Albanese, FN:s rapportör för Palestina, hävdade att Israel opererar i öppet trots mot en dom från Internationella domstolen som beordrar Israel att upphöra med sitt folkmord i Gaza. "Israel är skyldigt att följa domstolens order, och stater måste agera beslutsamt för att förhindra ytterligare grymheter," sade hon.

I ett uttalande på söndagen varnade Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för Världshälsoorganisationen, för att det planerade anfallet på Rafah skulle leda till en humanitär katastrof. "Att gå vidare med planerna kan få allvarliga förödande konsekvenser för de 1,4 miljoner människor som inte har någon annanstans att gå och som nästan inte har någon plats kvar att söka vård." Han tillade att sjukhusen i Gazaremsan är "överväldigade och överfulla", medan "i resten av remsan är en majoritet av sjukhusen antingen minimalt eller icke-fungerande."

I ett uttalande på X sa Catherine Russell, UNICEFs verkställande direktör, att "Rafah är en av de mest tätbefolkade platserna på jorden, som kryllar av barn och familjer, en del redan fördrivits många gånger av kriget i Gaza." Hon tillade, "Omkring 1,3 miljoner civila skjuts in i ett hörn och bor på gator eller härbärgen. De måste skyddas. De har ingen säker plats att gå.”

Ursprungligen publicerad i WSWS.ORG 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.