15 mars 2023

En "stolpantenn" funnen vid Nord Stream


Enligt Rysslands president Vladimir Putin talar allt för att sabotaget av Nord Stream var ett statligt organiserat dåd.

Gazprom har identifierat en stolpe vid en skarv i det rör som gärningsmännen inte lyckades spränga och den danska marinen har funnit "märkliga föremål" under ledningen.

Rysslands president Vladimir Putin sa när han intervjuades på måndagen under ett besök i Ulan-Ude att versionen om att sprängningen av Nord Stream på botten av Östersjön arrangerats av några ukrainska aktivister är "fullständigt nonsens".

Spröngningen av tre grenar av undervattensgasledningar av fyra är ett terrordåd på statlig nivå. "Amatörer kan inte göra det", sa presidenten.

Putin betonade att en explosion på ett sådant djup bara kunde planeras och genomföras av specialister av någon hemlig specialtjänst i ett fåtal länder i världen.

Samtidigt tillade Putin att 30 kilometer från en av explosionsplatserna upptäckte anställda vid Gazprom, som betjänar gasledningen, en "stolpantenn". Det är möjligt att denna antenn var avsedd att aktivera ännu en explosiv anordning.

Putin förklarade att det är svårt för Ryssland att göra en egen utredning av terrorattacken mot Nord Stream när man inte beviljas tillträde till platsen. 

Antennstolpen hittades på den mest utsatta platsen i gasledningen - vid korsningen av rör. Moskva vill få tillstånd att inspektera platsen för upptäckten av ett misstänkt föremål på gasledningen.

Men Danmark har svarat att den ryska begäran inte kan beviljas snart. Berörda västländers - Tysklands, Danmarks, Sveriges - agerande tyckte Putin vittnade mer om att dessa länders ledare förlorat "genen", "instinkten" för nationellt självförsvar, när de så grovt angripits på sin territorier.

Den ryska statschefen betonade att explosionen på gasledningen var mycket allvarlig: en stor del av röret flög flera meter bort från gasledningen.

De danska myndigheterna medger att ytterligare en spränganordning hittats under rörledningen, men säger att den inte utgör någon risk.

"Våra myndigheters bedömning är att det inte finns någon omedelbar säkerhetsrisk och därför ingen fara för människor eller sjöfart", säger Danmarks utrikesminister  Lars Løkke Rasmussen  . 

Det var i tisdags i förra veckan som New York Times hävdade att en ”pro-ukrainsk grupp” kan ha legat bakom sabotaget av rörledningarna på Östersjöns botten i september förra året.

Anonyma källor insisterade på att ”inga amerikanska eller brittiska medborgare var inblandade” i operationen. Tyska massmedia rapporterar i sin tur att tysk åklagare intresserat sig för en yacht som påstås ha använts i attacken. Den tillhörde ett polskt företag men ägdes ”uppenbarligen” av två ukrainare.

Västerländska mediarapporter som hävdar att en ”pro-ukrainsk grupp” låg bakom explosionerna på Nord Streams rörledningar förra året är inte rimliga och får inte distrahera från en undersökning av de faktiska förövarna av sabotaget, förklarade i sin tur Kremls talesman Dmitrij Peskov.

För att dra uppmärksamhet från Nord Stream-affären gjorde Vita huset på tisdagen stor sak av att USA-flottan i Svarta havet förlorat en drönare av typen Reaper som kan bära en bomblast på 1,7 ton. Farkosten var på väg mot ryskt territorium när den störtade i havet, enligt USA för att ryska piloter avsiktligt släppte ut flygbränsle som fick drönarens propeller att råka i olag.

Rysslands ambassadör i USA Antonov ställde den retoriska frågan till ett pressuppbåd, sedan han uppkallats till State Department: "Vad tror ni hade hänt om en rysk drönare med samma kapacitet hade närmat sig New York?"

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.