2 mars 2023

Hög tid reformera FN

Lavrov vill ge Afrika, Asien och Latinamerika en starkare röst i FN.

Moskva är "chockat" över att väst tycks undkomma all bestraffning för sprängningen av Nord Stream i september i fjol.


Det sa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov när han på torsdagen kom till  G20-mötet i New Dehli, där han har chans att bli hörd av många deltagare, medan FN:s säkerhetsråd rullar tummarna.
Att Lavrov tar upp frågan om NordStream-sprängningen  i New Delhi är inte förvånande.

Det ser ut som att majoriteten i FN:s säkerhetsråd och sekretariat kommer att förhala frågan. Biträdande generalsekreterare Rosemary A. Dicarlo har sagt att rådet ska avvakta "berörda" staters utredningar, dvs. Tyskland, Danmarks och Sveriges. Men risken är att dessa länders regeringar som alla står på knä för USA kommer att göra allt för att tysta ned och mystifiera frågan.

Om Nord Stream-frågan begravs kan man räkna med en kris i förtroendet för FN som kan få mycket stora konsekvenser och det är ett tragiskt faktum att det till helt nyligen alliansfria Sverige i så fall har en stor del av skulden.

"Vi bevittnar en försämring av världens internationella ekonomiska förbindelser som provocerats av väst, inklusive i energisektorn," sa Lavrov.

Lavrov hävdade att det finns ett behov av att stärka energisäkerheten för utvecklingsländer, samt att ge alla länder i behov tillgång till överkomliga energiresurser.

Han upprepade att det är "hög tid att reformera FN:s säkerhetsråd". I ryska media diskuteras just nu intensivt möjligheter att skapa alternativ till FN och andra västdominerade organisationer där Asien, Afrika och Latinamerika saknar ett inflytande som motsvarar deras befolkning och växande betydelse.

Stefan Lindgren


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.