14 mars 2023

Alla offer värda att minnas

Avrättad legosoldat i Ukraina.

Alex Schulman, krönikör i Dagens Nyheter, och Peter Englund, Akademiledamot och DN-medarbetare, säger att vi bör minnas den ukrainska tillfångatagna soldat som sköts ihjäl av ryssar enligt en video som lades ut i början av mars.


Alla krigets offer är värda att minnas, men vad var speciellt med den här mannen, som till att börja med bara kallades "Magnit" och uppgavs vara från 72:a brigaden?

De första uppgifterna om mannen kom från ett förband kallat C-14, okänt för sina nazikopplingar. Men så småningom visade det sig att den utpekade soldaten från 72:a brigaden var vid liv och hälsa.

Den tidigare biträdande informationsministern i DNR Daniil Bezsonov tror att videon visar en rysk fånge, som klätts i en ukrainsk uniform för att skapa en internationell skandal.

Det är i så fall inte första gången Ukraina tillgriper sådana skådespel. Minns journalisten Arkadij Babtjenko som arrangerade sin egen skendöd i maskopi med Ukrainas underrättelsetjänst.

Det saknades inte förslag till den avrättades identitet. En kvinna som Arbetar för BBC World försäkrade att det var hennes bror etc.

Hur som helst stannade de ukrainska myndigheterna - redan före någon DNA-analys av de kvarlevor som sägs ha påträffats i Bachmut (Artiomovsk) - för att mannen i videon var 42-årige Aleksandr Matsievskij, legosoldat från Moldova (vilket i sin tur innebär att han saknar skydd av Genèvekonventionerna). 

Vilken sanningen i det konkreta fallet än är, finner jag det naivt  av inflytelserika personer som Schulman och Englund, med tillträde till massmedia, att ge sken av att grymheter exklusivt skulle begås från rysk sida.

Att döma av de rapporter som kommit från ryskspråkiga sociala media är avrättningar av ryska krigsfångar närmast ett massfenomen. Man kan gå till Telgramkanalen "War Crimes in Ukraine" för att löpande följa den andra sidans informationer.

Ensidigheten i svenska massmedia är total och det är alarmerande att framstående historiker som Peter Englund inte låtsas om att det finns andra informationer.

Stefan Lindgren Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.