8 juli 2024

"Vänstern" vann på teknisk knockout

Vänsterledaren Jean Luc Melenchon vann på teknisk knockout.

Vad innebär det franska valet? Innan alla röster är räknade vill inte vänsterns Jean-Luc Melenchon avskriva möjligheten att bli premiärminister,

Premiärminister Gabriel Attal, president Macrons man, har lämnat in sin avskedsansökan.

Resultaten kan bli ett parlament helt i baklås, vilket gör det möjligt för Macron att trixa sig vidare med en minoritets- eller ämbetsmannaregering.

Resultaten från tidig måndag morgon visade drygt 180 platser - uppskattningarna av slutresultatet varierar ännu stort - för vänsterkoalitionen Nya folkfronten, som blev störst, före Macrons centrumallians, som förlorade 76 platser och blev tredje största gruppering.

Nationell Samling, som hade hoppats på majoritet, dvs minst 289 mandat fick nöja sig med 142 mandat, vilket ändå var en kraftig framryckning. Men observera att i andel av väljarna leder Nationell samling långt före vänstern.

Vänsterns valresultat är till stor del resultatet av valtaktiska manövrer. Mer än 80 tredje bästa kandidater drog sig tillbaka efter första valomgången och  bad sina väljare att rösta på en kandidat de i många fall inte gillar - bara för att stoppa Le Pen.

Men de nya maktförhållandena innebär säkert förändringar. Stödet för Ukrainakriget i parlamentet lär inte öka. Folkfronten är emot att pumpa in vapen och även Nationell samling vill se en förhandlingslösning.

Valdeltagandet tros hamna på 67 procent när alla röster är räknade, vilket är det bästa sedan 1997.

Preliminära siffror

GruppMandatFörändringRöstandel
Nya folkfronten (NFP)
188
+57
26.3 %
Tillsammans (ENS)
161
-76
24.7 %
Nationell samlings allians (RN)
142
+53
37.1 %
Republikanerna (LR)
48
-13
6.2 %
Övriga
38
-21
5.6 %


Till ovanstående ska sägas att språkbruket "vänster" - "höger" kan vara i hög grad missvisande.. Här saknas en analys av de båda segrarblockens ståndpunkter i konkreta frågor för att avgöra vad som är vad.

källor: France24 m fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.