8 juli 2024

Åtta döda vid barnsjukhus i Kiev


Ryssland kritiserar ukrainska påståenden om att ryskt flyg avsiktligt ska ha beskjutit Ochmadit barnsjukhus i Kiev.

Skador i Kiev berodde på felaktigt luftförsvar, inte ett ryskt missilangrepp, säger försvarsministeriet i Moskva.

Den ukrainska huvudstaden skakades av en serie kraftiga explosioner tidigare under dagen, enligt ett flertal videor som publicerats av lokala medier. Civila på marken ska ha skadats.

Den ukrainske ledaren Vladimir Zelenskyj har anklagat Moskva för att medvetet ha riktat in sig på ett barnsjukhus, och hävdat att "det är omöjligt att Ryssland inte vet vart dess missiler flyger och måste fullt ut svara för sina brott."

Ukrainas inrikesminister Igor Klimenko har stämplat Ryssland som "en nation av terrorister och avskum", och tillägger att minst sju människor dödades i huvudstaden.

Den ryska militären bekräftade att den avfyrade en serie långdistansmissiler på måndagen, men betonade att den var riktad mot militära fabriker och flygfält i Ukraina.

"Många foton och videor från Kiev bekräftar oemotsägligt att förstörelsen orsakades av en ukrainsk luftvärnsmissil, som avfyrades av en bärraket placerad inne i staden", hette det.

Ryssland ska ha använt hypersoniska luftuppskjutna Kinzhal-missiler i störtfloden. Höga ukrainska tjänstemän har hävdat att de vapnen är sårbara för Patriot-missilförsvarsystem. Förra veckan sa en hög luftförsvarsbefälhavare att ingen Kinzhal hittills hade tagit sig igenom den amerikansktillverkade skölden, trots att Moskva skjutit över 20 av dem.

"Alla Kinzhal-missiler som avfyrats mot den ukrainska huvudstaden sedan utplaceringen av Patriot-system tillkännagavs stoppades framgångsrikt. Inte en enda ballistisk missil sedan maj 2023 nådde sitt mål i huvudstaden", säger överste Sergey Yaryomenko, befälhavare för den 96:e luftvärnsbrigaden, till nyhetsbyrån Ukrinform.

Moskva har tidigare sagt att Kiev överdriver framgångarna för sitt luftförsvar. Ukrainarna hävdar att de har skjutit ner fler Kinzhal än vad ryska styrkor faktiskt har använt, enligt höga ryska militära tjänstemän.

rt.com (förbjuden i EU)

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.