2 juli 2024

Ryssland höginkomstnation


Ryssland har kvalat in i kategorin "höginkomstland", meddelar Världsbanken på sin blogg. År 2023 tog bruttonationalinkomst per capita ett skutt från 12 830 dollar per capita till 14 250 dollar per capita. Det är mer än många länder kan drömma om.


Banken förklarade lyftet med en ökning av försvarsutgifterna, samt en återhämtning i aktiviteten i handeln, den finansiella sektorn och byggindustrin.

Bulgarien och Palau gjorde också entré bland höginkomstländerna. Även Ukraina, Algeriet, Mongoliet och Iran sägs ha förbättrat sin position. De har flyttat från kategorin medelinkomstländer till kategorin med "inkomster över genomsnittet". I Ukraina ökade bruttonationalinkomsten per capita från 4 270 dollar till 5,070 dollar, tack vare ökad ekonomisk tillväxt och fortsatt befolkningsminskning, säger banken.

Ja, i statistikens groteska värld blir befolkningsminskning en tillväxtfaktor!

Det enda land i Världsbankens ranking vars inkomst nivå minskade var Palestina. Dess nominella BNP minskade med 9,2%.

I slutet av maj uppdaterade världsbanken sina uppgifter om olika länders BNP (enligt köpkraftsparitet). Enligt den blev den ryska ekonomin den fjärde i världen redan 2021 när landet gick om både Tyskland och Japan. Under de kommande två åren, landet behöll dessa positioner.

 Källa: RIA Novosti

Igår, 1 juli, beslutade den ryska duman att rätta en orättvisa. Pensionärer som arbetar har inte fått någon indexering av sina pensioner sedan 2016. Det ska de nu få från och med nästa år. Det rör sig om 7,87 miljoner människor. Myndigheterna har kommit på att det är dålig arbetsmarknadspolitik att inte låta dem som arbetar få samma pensioner som dem som inte arbetar. Den som har 20 000 rubel i pension idag kommer från 2025 att få 30 000 den dagen han eller hon slutar arbeta eller blir uppsagd. Men om den pensionären hittar ett nytt jobb förblir pensionen ändå 30 000 rubel. Dags att byta jobb?

rossija24 1/7


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.