17 apr. 2024

Tysk industri drar till PolenMånga tyska industriföretag flyttar sin produktion: Polen håller på att bli ett bättre Tyskland, skriver Neue Zürcher Zeitung.

Den tyska industrins flaggskepp flyttar till grannlandet i öster. El är billigare där, infrastrukturen fungerar och människor är villigare att ta industrijobb.

Mieles tvättmaskin – en symbolen för den tyska exportmaskinen, som i många år gett Tyskland ett fett handelsöverskott, flyttar till Polen från 2027.

Energipriserna är för höga, efterfrågan är för låg, det är för mycket byråkrati och det finns inte tillräckligt med infrastruktur som fungerar. Så förklarar företaget, som drivs av fjärde generationens ättlingar till grundarfamiljerna Miele och Zinkann, beslutet att flytta. Från 2027 kommer alla hushållstvättmaskiner att monteras i den befintliga Ksawerow-fabriken i centrala Polen.

Detta är dåliga nyheter för den gröna ekonomiministern Robert Habeck. Miele är inget isolerat fall. Även andra tyska företag lämnar.

Utflyttningen till Östeuropa efter murens fall och Sovjets upplösning har redan varit omfattande, men nu kommer en ny våg som kan urholka Tyskland ytterligare. Till skillnad från USA som kunnat finansiera sina gigantiska handelsunderskott med att trycka dollar har Tyskland inget säkert sätt att kompensera förlorade exportintäkter.

Dessutom vässar de östeuropeiska länderna sin industriella förmåga. Om de tidigare konkurrerade med främst låga löner är det nu tillgången på kvalificerade arbetare, en bra infrastruktur och kortare leveranskedjor som lockar.

Den franska leverantören Valeo kommer att sluta tillverka elmotorer i Bad Neustadt i Bayern i sommar och flytta till Polen. Företaget förklarade att efterfrågan blivit för låg. Den multinationella elbatteritillverkaren Umicore och Volkswagen-koncernens batteridivision Power Co öppnar en ny stor fabrik i Nysa i södra Polen, fyra timmars bilresa öster om Dresden; Umicore har redan en batterifabrik där. Nu ska ytterligare 1,7 miljarder euro investeras där och 900 jobb skapas.

Mercedes utökar sin verksamhet i Polen. En ny fabrik för elektriska lastbilar ska byggas i provinsstaden Walbrzych, också i södra landet - för mer än en miljard euro och med 1 500 anställda.

Det som är särskilt smärtsamt för den tyska trafikljuskoalitionen är att även tillverkare av värmepumpar migrerar till Polen. Bosch meddelade till exempel att man skulle investera 280 miljoner euro i byggandet av en produktionsanläggning för värmepumpar i Dobromierz, inte långt från den nya Mercedes-fabriken.

Ingenstans i Europa har efterfrågan på dessa förnybara energipumpar ökat snabbare än i Polen. Medan Tyskland har sagt nej till kol och kärnkraft, fortsätter Polen att använda kol och planerar förnybar energi och små kärnkraftverk.

Prognoserna för den polska ekonomin i början av detta år är utan tvekan bättre än grannarna i väster. Efter det föga imponerande föregående året med en tillväxt på bara 0,2 procent, räknar det polska ekonomiska institutet med en tillväxt på 2,8 procent för 2024. Den tyska ekonomin halkade in i recession 2023, och förväntningarna för i år reviderades ned till 0,2 procent.

Trots industrins migration till Polen verkar Tysklands ställning ännu inte vara hotad. Men klyftan mellan de två länderna minskar. I början på 1990-talet var skillnaden i bruttonationalprodukt per capita 13:1. Idag, efter tre decennier av nästan oavbruten tillväxt, står den på 2,8:1. Och Polen kommer att fortsätta att flytta närmare sin stora granne.

Neue Zürcher Zeitung 13/4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.