21 apr. 2024

Ett fruktansvärt misstag

En begravningsplats i Charkov.

USA-kongressens beslut att skicka ytterligare 61 miljarder dollar till kriget i Ukraina är ett fruktansvärt misstag, som innebär att ytterligare tusentals unga soldater måste sätta livet till.

USA-imperialismens historia ger ymniga bevis för att landets oerhörda förmåga att producera  och finansiera dödsbringande vapen inte hjälper dem att ta kontroll över det land som har olyckan att för stunden stå högst på önskelistan.


USA satsade ofattbara 2 313 miljarder dollar på att ta kontroll över Afghanistan. Det misslyckades, Det enda man lyckades med var att fylla begravningsplatserna med 243 000 döda.

Hur kan då någon tro att 61 miljarder dollar ska kunna vända krigslyckan i Ukraina?

Vid det förnedrande återtåget från Afghanistan höll Joe Biden ett tal den 17 augusti 2021 - det bästa han hittills hållit och förmodligen någonsin kommer att hålla . Där sa han bl.a. 

"Misstaget att stanna och slåss på obestämd tid i en konflikt är inte i USA:s nationella intresse, inte heller att öka insatserna i ett inbördeskrig i ett främmande land eller ett försök att göra om ett land genom oändliga militära insatser av amerikanska styrkor. Det är de misstag vi inte kan fortsätta att upprepa.... "

Konflikterna är olika, men har det gemensamt att motståndet inte kunde förlora. Lika lite som afghanerna, kallat imperiernas kyrkogård, i det långa loppet kunde förvandlas till att bli skuggan av ett folk, som hawaianer t ex, kan de ryska och ukrainska broderfolken i det långa loppet leva under ett västligt förmyndarskap.

Svartjordarna må vara sålda till Cargill, Dupont och Monsanto men dessa kontrakt kommer som så mycket annat en dag att hamna på historiens skräphög.

Ukraina styrs idag av en expresident, hans folkmandat från förra valet har gått ut, och han är nu inte mera än en diktator i USA:s och EU:s ledband. (Hur många tidningar och partier har han förbjudit? Hur många miljoner böcker på "fel" språk har han låtit bränna?)

Samtidigt som den brutala jakten på nya soldater fortsätter på de ukrainska städernas gator, i byar som snart är utan män och i flyktinglägren i Tyskland och Polen tränger den ryska armén sakta men säkert västerut. När befästningslinjerna som Kievarmén byggt under tio år har forcerats kan det komma att gå fortare. Förra gången, i andra världskriget, tog det sovjetiska trupper mindre än tre månader att befria hela slättlandet från Charkov till Kiev.

Bidens beslutsamhet att "tillfoga Ryssland ett strategiskt nederlag" är hans största misstag. I samma mån som detta mål övergår från att vara skrämmande retorik till att bli praktisk militär planering ökar risken för kärnvapenkrig. Ryssland har ju öppet deklarerat att det är berett att sätta in kärnvapen om den ryska statens existens hotas.

Uppfattningen att finansieringen av Kievjuntans krig är ett hot mot världsfreden avfärdas av Dagens Nyheters USA-korrespondent Björn af Kleen som "extremism" och "högerextremism". Trots allt var det en fjärdedel i representanthuset som röstade emot. De representerar den bästa republikanska traditionen, den som många gånger fått sopa upp efter krig som demokrater startat.

Man bör inte luras av media som lika lite säger nej till att tjäna pengar på en eventuell skilsmässa i något kungahus som på de lögner som leder till mera ond död på ett fjärran slagfält.

Stefan Lindgren
 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.