29 apr. 2024

Moskva svarar på hot mot Krimbron

Krimbron,  © Sputnik / Konstantin Michaltjevskij

Litauens ambassadör i Sverige Linas Linkevicius och andra "amerikanska knähundar" kommer att ångra sina "misstag", sa Rysslands biträdande FN-representant, Dmitrij Poljanskij, som svar på det hot mot Krimbron som Linkevicius uttalade på sociala medier i lördags.

Linkevicius förklarade på X (tidigare Twitter): "Om någon inte har haft en chans att ta ett foto vid Kertj-bron är det hög tid att göra det."

Budskapet från ambassadören för Litauen  – som är medlem i Nato och EU – kom bara några dagar efter att Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan bekräftade att USA i hemlighet hade levererat ett "betydande" antal ATACMS-missiler, som har en räckvidd på upp till 300 km, till Ukraina.

Likevicius inlägg illustrerades av en bild på en ATACMS-uppskjutning en tydlig signal att de amerikanska missilerna kan användas för att attackera den 19 kilometer långa Krimbron.

Polyanskij svarade den litauiske diplomaten på lördagen och sa att "servila baltiska amerikanska knähundar... skäller rabiat nu men de kommer att gnälla ynkligt när när domedagen kommer."

Poljanskij jämförde med den polske försvarsministern Radek Sikorski som först hyllade sprängningen av NordStream på Twitter men sedan fegt tog bort sin kommentar.

Krimbron, som byggdes mellan 2016 och 2018, var tidigare den enda väg- och järnvägslänken mellan halvön och Rysslands fastland. Men efter befrielsen av Cherson- och Zaporozje-regionerna och öppnade Ryssland hösten 2022 landvägen till Krim.

Attacker på Krimbron kan därför inte påverka det militära händelseförloppet mer än marginellt. Det har ingen som helst påverkan på läget längs den 130 mil långa kontaktlinjen. Att angripa Krimbron är därför att betrakta som en ren terrorhandling riktade mot Ryssland sivila liv.

Sedan konflikten bröt ut i februari 2022 har Kiev vid flera tillfällen riktat in sig på bron, även om nästan alla attacker har slagits tillbaka. Men i oktober 2022 sprängdes en lastbil med sprängämnen på bron och dödade tre personer och orsakade skador som tog månader att reparera. I juli förra året exploderade en marin drönare under bron, dödade två civila och gjorde en 14-årig flicka föräldralös.

I en intervju med tyska medier tidigare i april fick Ukrainas president Vladimir Zelenskij frågan om Kiev skulle försöka förstöra Krimbron i år. "Det kommer vi verkligen att göra", svarade han.

Kremls presssekreterare Dmitrij Peskov sa att det faktum att ukrainska tjänstemän öppet talar om sina "aggressiva terroristplaner" mot rysk infrastruktur återigen bevisar att beslutet att inleda en militär operation mot Kiev var korrekt. 

rt.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.