27 okt. 2023

USA-tillverkad bomb kan ha träffat Al-Ahli-sjukhuset


En video som visar en projektil som flyter över Gazas mörka himmel, exploderar i luften och några sekunder senare följs av en annan explosion på marken har blivit Israels och USA:s bevis för att attacken på Al-Ahlisjukhuset kom från palestinierna själva.

Men en detaljerad visuell analys av New York Times kommer till slutsatsen att videon — hämtad från en Al Jazeera-inspelning visar något annat.

Roboten som ses i videon är sannolikt inte den som orsakade explosionen på sjukhuset. Den detonerade på himlen ungefär tre kilometer (2 miles) bort och hade inget att göra med förödelsen vid sjukhuset.

NYT:s undersökning visar inte vad som egentligen träffade Al-Ahli-sjukhus eller vem som är ansvarig.  Men tidningens analys kastar tvivel över Israels "bevis". 

Al Jazeera filmen visar en projektil som sköts upp från Israel och sprängdes i luften. Sekunder senare skedde en explosion på sjukhuset. De båda händelserna saknar mest troligt samband.
Flera videor som synkroniserats och analyserats av NYT visar i detalj sekvensen av händelser fram till explosionen på Al-Ahli-sjukhuset.

Materialet visar att israelerna bombade den natten och att två explosioner nära sjukhuset kunde iakttas inom två minuter från det att sjukhuset träffats. 

Explosionen vid sjukhuset, som dödade 471 personer, enligt palestinska uppgifter , träffade sjukhusets innergård, där folk hade samlats för att ta skydd och en handfullv parkerade bilar.

NYT ogiltigförklarar USA:s och Israels viktigaste "bevis": videofilmen som påstås visa den missil som träffade sjukhuset.

Samtidigt skriver tidningen att versionen med en palestinsk raket i alla fall är mest "sannolik", men anför inga belägg för detta. Bl.a. har västmedia pekat på avsaknaden av en  bombkrater som skäl till att en palestinsk raket med låg sprängkraft skulle ligga bakom.

Detta kommenteras av  Engin Yiğit, en turkisk militärspecialist, i Daily Sabah. Han menar att bomber med s k närhetssensorer inte behöver skapa kratrar där de exploderar. Den USA-tillverkade projektilen MK-84 är en sådan bomb. Se New York Times-artikeln för videor och karta, se även Palestine Chronicle.


Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.