17 okt. 2023

Våldet segrade i säkerhetsrådet


Omröstningen i FN: s säkerhetsråd om ett ryskt resolutionsförslag som uppmanar till ett eldupphör i den palestinsk-israeliska konflikten zon visade vem som verkligen står för en vapenvila och ett slut på bombningarna av Gazaremsan, och vem som följer inskränkta politiska mål, sa Rysslands ständige representant Vasilij Nebenzija efter gårdagens möte i säkerhetsrådet.

USA, Storbritannien, Frankrike och Japan stoppade en resolution om vapenvila.

FN:s säkerhetsråd kunde inte anta ett ryskt förslag till resolution om den förvärrade situationen i Israel och Gaza. Dokumentet fick stöd av Ryssland, Kina, Förenade Arabemiraten, Gabon och Mocambique men angreps av USA, Storbritannien, Frankrike och Japan, medan sex andra länder avstod från att rösta. Således kunde resolutionen inte få de nödvändiga nio rösterna.

"Vi anser att dagens omröstning av medlemmarna i säkerhetsrådet tydligt visar vem som verkligen är för  en omedelbar vapenvila, ett slut på de urskillningslösa bombningarna av Gaza och för ett ovillkorligt humanitärt stöd till befolkningen i enklaven, och vem som fortfarande envist förhindrar att rådet kan ge en enad signal, utan verkar för trångsynta politiska mål", sa Nebenzija.

Han beklagade att säkerhetsrådet återigen blev en gisslan för västmakternas själviska strävanden. Vi talar om det största utbrottet av våld i Mellanöstern under de senaste decennierna", sa diplomaten.

Det ryska utkastet till resolution, som stöddes av 25 länder, däribland Vitryssland, Egypten, Pakistan, Saudiarabien och Turkiet, uppmanade FN:s säkerhetsråd att kräva en omedelbar, hållbar och humanitär vapenvila i Mellanöstern.

Resolutionsförslaget föreskrev obehindrat tillhandahållande och distribution av humanitärt stöd samt att skapa förutsättningar för evakuering av civila. 

ria-novosti

2 866 palestinier dödade, 12 000 sårade, till och med 16 oktober.

Se även här för bakgrund, dödssiffror 2008-19 september 2023.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.