31 okt. 2023

Vad hände egentligen den 7 oktober?

Be'eri Kibbutz efter striderna.

Det kommer nu fram bevis för att upp till hälften av de dödade israelerna var kombattanter; att israeliska styrkor var ansvariga för några av sina egna civila dödsfall; och att Tel Aviv spred falska historier om "Hamas grymheter"- för att rättfärdiga sitt förödande flygangrepp mot civila palestinier i Gaza.

Robert Inlakesh och Sharmine Narwani redovisar sina resultat i The Cradle 24 oktober 2023.

Två veckor efter Hamas utbrytning och angrepp på Israel den 7 oktober börjar nu en tydligare bild av vad som hände – vem som dog och vem som dödade – att växa fram.

I stället för den fullskaliga massakern på civila som Israel hävdar, visar ofullständiga siffror publicerade av den hebreiska tidningen Haaretz, att nästan hälften av de israeler som dödades den dagen i själva verket var kombattanter - soldater eller poliser.

Under tiden, har västerländska allmänmedier under två veckor rapporterat att Hamas ska ha dödat omkring 1 400 civila israeler under sin militära attack den 7 oktober, rapporter som väckt känslor och skapat ett klimat för stöd till Israels ohämmade förstörelse av Gazaremsan och dess civilbefolkning.

Berättelser om den israeliska dödssiffran har filtrerats och utformats för att antyda att en enorm massaker ägde rum den dagen, med spädbarn, barn och kvinnor som huvudmål för en terrorattack.

Nu har vi fått en detaljerad statistik om offren, från den israeliska dagstidningen Haaretz, som ger en helt annan bild. Den 23 oktober släppte tidningen information om 683 israeler som dödades under den Hamas-ledda offensiven, inklusive offrens namn och platserna där de dog den 7 oktober.

Av offren kunde 331 – eller 48,4 procent – bekräftas vara soldater och poliser, många av dem kvinnor. Ytterligare 13 beskrivs som räddningstjänstmedlemmar och de återstående 339 tycks vara civila.

Även om denna lista inte är heltäckande och bara redovisar ungefär hälften av Israels uppgivna dödssiffra, identifieras nästan hälften av som dödats i stridsvimlet tydligt som israeliska kombattanter.

Det finns heller inga registrerade dödsfall för barn under tre år än så länge, vilket ifrågasätter den israeliska berättelsen om att spädbarn var måltavla för de palestinska motståndsmännen. Av de totalt 683 offer som hittills rapporterats var sju mellan 4 och 7 år och nio mellan 10 och 17 år. De återstående 667 dödsoffren verkar vara vuxna.


Åldersfördelningen för de dödade israelerna


 

Åldersfördelning för de israeler som dödades under Hamas operation den 7 oktober (som den framgick den 23 oktober).

Antalet och andelen palestinska civila och barn som dödats av de två senaste veckornas israeliska bombardemanget: över 5 791 dödade totalt, av dessa var 2 360 barn och 1 292 kvinnor, plus mer än 18 000 skadade. Detta är mycket högre siffror än de israeliska dödssiffrorna från händelserna av den 7 oktober.

Den Hamas-ledda militära operationen, med kodnamnet Al-Aqsa Stormflod, startade med en dramatisk gryningsräd ungefär klockan 6:30 på morgonen (palestinsk tid) den 7 oktober. Den utlöste en kakafoni av sirener som bröt tystnaden i det ockuperade Jerusalem och signalerade starten på vad som blivit en extraordinär händelse i ockupationsstatens 75-åriga historia.

Enligt talespersonen för Hamas väpnade gren, Al-Qassam-brigaderna, korsade omkring 1 500 palestinska soldater den formidabla separationsbarriären mellan Gaza och Israel.

Utbrytningen var dock inte begränsad till endast Hamas styrkor; flera beväpnade medlemmar från andra fraktioner såsom Palestinian Islamic Jihad (PIJ) gick senare också över vapenstilleståndsgränsen tillsammans med några palestinier som inte var anslutna till någon organiserad milis.

När det blev uppenbart att detta inte var någon vanlig motståndsoperation, översvämmades sociala medier snabbt av hundratals videor, varav de flesta har granskats av The Cradle, videor som visade döda israeliska soldater och bosättare, häftiga strider mellan olika parter och israeler som fördes som fångar in i Gaza.

Dessa videor filmades antingen på israelers telefoner eller släpptes av palestinska soldater som filmade under pågående operation. Det var inte förrän flera timmar senare som mer ohyggliga och rent tvivelaktiga anklagelser började dyka upp.

Obevisade anklagelser om "Hamas grymheter"
Aviva Klompas, en före detta talskrivare för den israeliska beskickningen i FN, var den första israel som spred påståendet att det fanns rapporter om ”israeliska flickor som våldtogs och deras kroppar släpades genom gatorna”.

Hon postade detta på X kl. 21.18 (palestinsk tid), den 7 oktober. I sin artikel i Newsweek, publicerad kl. 12.28 (palestinsk tid) den 8 oktober, nämner hon däremot inget sexuellt våld.

Klompas är också en av grundarna av Boundless Israel, en "aktions-think-tank" som arbetar "för att vitalisera informationen om Israel och få igång djärva kollektiva åtgärder för att bekämpa judehat”. En "oapologetisk sionistisk" välgörenhetsgrupp som arbetar för att främja israeliska narrativ på sociala medier.

Det enda fall som framhålls som bevis på våldtäkt gäller en ung tysk-israelisk kvinna vid namn Shani Louk som filmades med ansiktet nedåt bak på en lastbil och allmänt antogs vara död.

Det är oklart om de väpnade män som för bort henne mot Gaza var medlemmar av Hamas, eftersom de inte bär uniformer eller insignier från Al-Qassam-trupperna som kan identifieras i andra Hamas-videor - vissa bar till och med civila kläder och sandaler.

Senare påstod hennes mamma sig ha bevis för att hennes dotter fortfarande levde, men hade fått en svår huvudskada. Detta stämmer med information från Hamas som tydde på att Louk behandlades för sina skador på ett ospecificerat sjukhus i Gaza. 

Vad som ytterligare komplicera saken  är att den dagen då dessa våldtäktsanklagelser dök upp bör ingen israel haft tillgång till denna information. Deras väpnade styrkor hade ännu inte tagit sig in i särskilt många, åtminstone inte de flesta, av de områden som motståndet kom att gå in i och där väpnade sammandrabbningar fortfarande pågick på flera fronter.

Trots detta fick dessa våldtäktspåståenden nu ett eget liv, och till och med USA:s president Joe Biden hävdade under ett tal flera dagar senare, att israeliska kvinnor "våldtogs, överfölls och paraderades som krigsbyten" av Hamas-krigarna. Det är viktigt att notera att The Forwards artikel den 11 oktober rapporterade att den israeliska militären erkände att de inte hade några bevis för sådana anklagelser vid den tidpunkten.

När armén senare förde fram egna anklagelser om halshuggningar, fotamputationer och våldtäkter, påpekade Reuters att ”militärpersonalen som övervakade identifieringsprocessen inte lagt fram några rättsmedicinska bevis i form av bilder eller medicinska journaler”. Hittills finns inga trovärdiga bevis för dessa grymheter som presenterats.

Andra upprörande anklagelser, som historien om Hamas "halshuggning av 40 spädbarn” som fick rubriker och förstasidor på otaliga västerländska nyhetskanaler. Till och med Biden påstod sig ha sett "bekräftade bilder av terrorister som halshugger spädbarn". Påståendena kan spåras tillbaka till den israeliska bosättaren och soldaten David Ben Zion, känd för att tidigare ha hetsat till våldsamma upplopp mot palestinier och krävt att staden Huwara på Västbanken borde utplånas.

Inga bevis har någonsin framkommit som stöder dessa påståenden och Vita huset självt bekräftade senare att Joe Biden aldrig hade sett några sådana bilder.

Hamas plan
Det finns få eller inga trovärdiga bevis för att palestinska krigare hade en plan - eller medvetet försökt - att döda eller skada obeväpnade israeliska civila den 7 oktober. Från de tillgängliga bilderna ser vi hur de i första hand strider mot väpnade israeliska styrkor och lyckas döda hundratals ockupationssoldater. Som Qassam-brigadens talesman Abu Obeida klargjorde den 12 oktober:

"Al-Aqsas Stormflods-operation syftade till att förstöra Gaza-divisionen (en israelisk arméenhet vid Gazas gränser) som attackerades på 15 ställen, följt av attacker på ytterligare 10 militära mål. Vi attackerade Zikim-kibbutzen med sin bas och flera andra bosättningar runt Gazadivisionens högkvarter."

Abu Obeida och andra motståndsledare hävdar att det andra nyckelmålet med deras operation var att ta israeliska fångar som de skulle kunna byta ut mot de cirka 5 300 palestinska fångar som hålls i israeliska interneringscentra, många av fångarna kvinnor och barn.

Hamas biträdande politbyråchef, Saleh Al-Arouris, betonade i en intervju efter operationen: "Vi har tagit ett stort antal viktiga högre officerare. Allt vi kan säga nu är att frihetens timma nu randas för våra fångar”.

Båda sidor spelar detta spel:  Sedan Israel startat sitt militära angrepp på Gaza har Israel arresterat och fängslat mer än 1 200 palestinier på den ockuperade Västbanken. Hittills har 38 avtal om fångutväxling slutits mellan olika motståndsgrupper och Tel Aviv – avtal som israeler ofta motsätter sig in i det sista.

Medan den här typen av vittnesmål sipprar ut, dyker det upp rapporter om att israeliska myndigheter har ökat misshandeln, tortyren och till och med dödandet av palestinska fångar i deras förvar – ett brott mot Genèvekonventionerna, vilka ironiskt nog tycks ha följts till punkt och pricka av en icke-statlig aktör som Hamas. 

När det gäller händelserna den 7 oktober finns det förvisso några videor som visar att möjligen obeväpnade israeler dödats i sina fordon eller vid ingångar till olika anläggningar dit de palestinska trupperna ville in.

Det finns också videor som visar krigarna under skottväxling med beväpnade israeliska styrkor där det fanns obeväpnade israeler som tagit skydd emellan de stridande, likaså videor av krigare som skjuter mot hus och kastar granater in i befästa områden. Vittnesmål från ögonvittnen tyder också på att granater kastades in i skyddsrum, av vem dock oklart.

Till och med från det israeliska "fredsrejvet", ansett som den ensamt dödligaste attacken under de palestinska soldaternas operation, dök videor upp som såg ut att visa israeliska styrkor öppna eld tvärs genom en skara obeväpnade civila mot mål som de trodde var Hamasmedlemmar. ABC News rapporterade också att en israelisk stridsvagn hade tagit sig till festivalplatsen.

En israelisk massaker i Kibbutz Be'eri?
I sin rapport om händelserna i kibbutzen Be'eri, fotograferade ABC News artilleripjäser som liknade israeliska utanför ett utbombat hem. Reportern, David Muir rapporterade att Hamas-krigare i plastpåsar hittades efteråt.

Dessutom visar videor från platsen hem som verkar ha skadats av ammunition av ett slag som Hamas-krigare inte hade. Muir rapporterade att palestinska soldater höll omkring 14 personer som gisslan i en byggnad.

En artikel i Haaretz på hebreiska som publicerades den 20 oktober, på engelska bara i en Mondoweiss-artikel som måste läsas. Artikeln målar upp en helt annan historia om vad som hände i Be'eri den dagen. En kibbutzbo som varit borta från sitt hem – och vars partner dödades i närstriden - avslöjar chockerande nya detaljer:

"Hans röst darrar när han tänker på sin partner, som då satt i sitt hemmaskyddsrum. Enligt honom var det först på måndagskvällen (9 oktober) och först efter att de militära befälhavarna fattat svåra beslut – inklusive om beskjutning av hus med alla som var där inne för att eliminera terroristerna tillsammans med gisslan – som IDF (Israels armé /Öa.) kunde inta kibbutzen. Priset var fruktansvärt: minst 112 Be'eri-invånare dödades. Andra kidnappades. I går, 11 dagar efter massakern, fann man kropparna av en mamma och hennes son i ett av de förstörda husen. Man tror att fler lik fortfarande ligger i ruinerna.”

Bildbevis på förstörelsen i Be'eri bekräftar hans berättelse. Endast den israeliska arméns tunga vapen kan ha förstört bostadshus på detta sätt.

Hamas uppförande: bevis kontra anklagelser
Yasmin Porat, en överlevande från Kibbutz Be'eri, sa i en intervju för ett israeliskt radioprogram från det statliga TV-bolaget Kan, att israeliska styrkor "eliminerade alla, inklusive gisslan", och fortsatte med att konstatera att ”det var mycket, mycket kraftig korseld”, man kunde till och med uppfatta granatbeskjutning från tanks.

Porat hade varit med på Nova-rejvet och vittnade om den humana behandlingen genom olika intervjuer som hon genomförde med israeliska medier. Hon förklarade att när hon hölls fången "vaktade Hamas-krigarna oss" och sa till henne på hebreiska att ”Se mig i ögonen, vi kommer inte att döda dig. Vi vill ta dig till Gaza. Vi kommer inte att döda dig. Så var lugn, du kommer inte att dö”. Hon lade också till följande:

”Då och då ger de oss något att dricka. När de ser att vi är nervösa lugnar de oss. Det hela var väldigt skrämmande men ingen behandlade oss våldsamt. Lyckligtvis hände ingenting sådant med mig som det jag hörde i media.”

I allt högre grad, och till vissa israeliska tjänstemäns och nyhetsmediers fasa, vittnar israeliska ögonvittnen och överlevande från blodsutgjutelsen att de behandlades väl av de palestinska krigarna. Den 24 oktober beklagade det israeliska statliga TV-bolaget Kan det faktum att fången Yocheved Lifshitz, som släppts av Hamas dagen innan, fått göra uttalanden i direktsändning.

När hon överlämnades till Röda Korsets mellanhand kunde den äldre israeliska kvinnliga fången ses i livesändning när hon vände tillbaka för att krama sin Hamas-vaktares hand i sitt sista farväl. Lifshitzs talade om sin två veckor långa prövning men "humaniserade" än mer sina Hamas-vaktare när hon berättade om sitt dagliga liv med Hamas-soldaterna:

"De var väldigt vänliga mot oss. De tog hand om oss. Vi fick medicin och fick vård. En av männen som var med oss skadades svårt i en motorcykelolycka. Deras (Hamas) ambulanspersonal tog hand om hans sår, han fick medicin och antibiotika. Människorna var vänliga. De höll platsen mycket ren. De var mycket oroliga för oss."

Fler frågor än svar
Det är viktigt att inse att i många rapporter från västerländska journalister på plats kommer det mesta av informationen om Hamas-krigares handlingar från den israeliska armén - en aktiv deltagare i konflikten.

Nya bevis tyder på att israeliska militära styrkor med stor sannolikhet, särskilt utifrån omfattningen av skadorna på hus och infrastruktur, medvetet kan ha dödat fångar, skjutit på fel mål eller misstagit israeler för palestinier i sina eldstrider. Om den enda informationskällan för ett allvarligt påstående är den israeliska armén, måste man räkna med att de har anledning att dölja fall där de skjutit på sina egna. 

Israelisk ”friendly fire” var mycket vanlig även under de följande dagarna. Det handlar om en armé med mycket liten faktisk stridserfarenhet. I staden Ashkelon den 8 oktober sköt israeliska soldater ihjäl en man och skrek förolämpningar mot liket, en man som de trodde var en Hamas-krigare. De insåg först senare att de hade avrättat en israelisk landsman. Detta är bara ett av tre sådana exempel från en enda dag där israeler dödats av sina egna trupper.

Mitt i krigsdimman har parterna i konflikten olika perspektiv på vad som hände under den första inbrytningen och dess efterdyningar. Ingen ifrågasätter att palestinska väpnade grupper tillfogade den israeliska militären betydande förluster, men det kommer under de kommande veckorna och månaderna att bli mycket mer debatt om allt annat som hände.

En oberoende, opartisk, internationell utredning behövs omgående, en som får tillgång till information från bägge de i konflikten inblandade sidorna. Varken israelerna eller amerikanerna kommer att gå med på detta, vilket i sig visar att Tel Aviv måste ha mycket att dölja.

Under tiden uthärdar civila palestinier i Gaza oavbrutna, urskillningslösa attacker med de mest sofistikerade tunga vapnen som finns, och under det ihållande hotet om påtvingad och potentiellt oåterkallelig fördrivning. Denna israeliska flyg-blitz har endast blivit möjlig genom den flod av ogrundade historier om "Hamas grymheter" som media började sprida redan den 7 oktober och fortsatt med.

What really happened on 7th October? (thecradle.co)

Övers. Lennart Palm


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.