7 okt. 2023

Nytt krig Israel - Hamas


Israels försvarsstyrkor (IDF) har inlett den "antiterroristiska" operationen "Järnsvärd" mot Hamas som svar på attacker från Gazaremsan.

Dussintals israeliska stridsflygplan bombar för närvarande Hamas-mål i enklaven.

Tidigt på morgonen sköt Hamas hundratals raketer mot Israel från Gazaremsan. Sirener som varnade för beskjutning ljöd i de södra och centrala delarna av landet, inklusive Tel Aviv. Luftvärnsoperationer kunde höras i staden. Dessutom rapporteras det att militanter från Gazaremsan har infiltrerat gränsområden.

IDF tillkännagav beredskapstillstånd för krig, och försvarsminister Yoav Galant tillkännagav en massiv inkallelse av reservister. De israeliska försvarsstyrkorna sa senare att de genomförde attacker i Gazaremsan och blockerade vägar runt enklaven.

Enligt rapporter i media dödades minst fem personer av missilangreppen från Gaza och ytterligare 118 fördes till sjukhus med skador.

Hamas militära gren tillkännagav å sin sida starten av operation "Al-Aqsa-floden" mot Israel. De hävdar att de har avfyrat mer än fem tusen missiler.

Årsdagen av Yom Kippur-kriget

Situationen i Israel förvärrades på 50-årsdagen av starten av Yom Kippur-kriget. Den 6 oktober 1973 attackerade Egypten och Syrien Israel för att återerövra de arabiska områden som Israel ockuperade 1967 som ett resultat av sexdagarskriget. Datumet för attacken valdes specifikt: den viktigaste religiösa högtiden för judarna, Yom Kippur, försoningsdagen eller domedagen, inföll på denna dag.

Konfrontationen pågick till den 25 oktober. Den 22 oktober antog FN:s säkerhetsråd, på initiativ av Sovjetunionen och USA, en resolution som uppmanade parterna att stoppa blodsutgjutelsen. Två dagar senare upphörde striderna på den syriska fronten, men Israel fortsatte sin offensiv. Och först den 25 oktober, under påtryckningar från andra makter, stoppades kriget.

Israels förluster uppgick till cirka 16 000 människor, 900 stridsvagnar och 250 flygplan; Arabländernas förluster var 20 000 människor, 1 900 stridsvagnar och 270 flygplan.

Enligt den ryske journalisten Fjodor Lukjanov har kriget utlösts av den palestinska sidan som bestämt sig för att provocera Israel till en hård reaktion och massvåld för att stoppa normaliseringen av relationerna mellan Israel och Saudiarabien.

Normaliseringen Israel-Saudiarabien är en av de viktigaste politiska processerna i Mellanöstern. USA försöker uppnå ett fullskaligt återställande av relationerna mellan de båda. Om det lyckas kommer det att förändra hela det geopolitiska landskapet ganska markant, anser Lukjanov.

warandpeace.ru m fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.