11 okt. 2023

20 byar i Herat ödelagda av skalv

Heratprovinsen i västra Afghanistan har drabbats av flera dödliga skalv. Filmen från Tolo News visar hur människor strömmat till från hela provinsen för att hjälpa de överlevande i distriktet Zendejan. Ca 2 000 människor beräknas ha dött i det första skalvet i lördags, okänt hu många som dog i det nya skalvet, idag onsdag morgon.

Afghanistan är på grund av den amerikanska blockaden fortfarande avskuret från nästan all internationell hjälp.

En ny kraftig jordbävning skakade en del av västra Afghanistan på onsdag morgon efter en tidigare skalv dödade mer än 2 000 och ödelade hela byar.

Den senaste skalvet med en magnitud av 6.3 på Richterskalan 17 km utanför Herat, huvudstad i provinsen Herat,.

Epicentrum för lördagens skalv var cirka 40 kilometer nordväst om provinshuvudstaden, och flera efterskalv kom, bland annat på lördagen med magnituden 6,3.

Talibanerna sade tjänstemän mer än 2 000 hade dött i hela Herat efter det första skalvet.

I Naib Rafi, en by som tidigare hade cirka 2 500 invånare, sa folk att nästan ingen överlevt mer än de  än män som arbetade utomhus när skalvet slog till. Överlevande arbetade hela dagen i Zendejan med grävmaskiner för att gräva långa diken för massbegravningar.

"Det är mycket svårt att hitta en familjemedlem från ett förstört hus och ett par minuter senare begrava honom eller henne i en närliggande grav, igen under marken", säger Mir-Agha, från staden Herat, som skickade hundratals volontärer för att hjälpa lokalbefolkningen.

Nästan 2 000 hus i 20 byar förstördes på onsdagen, uppger talibanerna. Området har bara ett enda sjukhus.

I går tisdag sa FN-talesmannen Farhan Haq att Zindejan är värst drabbat, med mer än 1 300 döda och närmare 500 människor fortfarande saknade.

Han sade att FN:s satellitbilder visade också extrema nivåer av förstörelse i stadsdelen Indjil.

"Jag har begravt åtta medlemmar av min familj, med mina egna händer. Tre andra är på sjukhuset, säger Ghulam Rasul, en släkting till offer.

Ali Ahmad, en anhörig till offer, sade att många människor är fortfarande instängd.

Abdul Rahman, en annan person med hemvist i Ghor som kom för att hjälpa till med jordbävningen säger att byn har förvandlats till damm.

"Det här området har förvandlats till stoft och ingenting är kvar. Endast en eller två personer kanske har överlevt" sade han.

 https://youtu.be/sXHfKH8vOPo?si=IRUk2hz7EgCvuYqw

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.