28 sep. 2022

Säkerhetsrådet inkallas om NordStream

Vad sökte den amerikanska helikoptern efter ovanför sabotageplatserna i
början och mitten av september?

Ryssland planerar att inkalla FN:s säkerhetsråd  för att behandla sabotagen mot NordStream I och II. Det står nu klart att explosionerna på tre ställen inte har någon annan förklaring än sabotage.

Tyska media uppger att ett amerikanskt landstigningsfartyg i början av augusti rörde sig i det aktuella om området utanför  Bornholm.

Experter tycks överens om att det rör sig om sabotage, mest sannolikt utfört med förarlös undervattensfarkost, en teknik som alla stormakter har.

I början av augusti skrev tyska medier om amerikanska fartygsaktiviteter i området där explosionerna har inträffat. Två av explosionerna var helt nära varandra och den tredje på 70 km avstånd.

När det amerikanska landstigningsfartyget USS Kearsarge rörde sig utanför Bornholm stängde det av sina fartygstranspondrar för att inte kunna följas.

Enligt data som samlats in med hjälp av tjänsterna Flightradar24 och ads-b.nl har det blivit känt blev det känt att amerikanska Sikorsky SH-60/MH-60 Seahawk-helikoptrar under anropssignalen FFAB123 flög över det angivna området i början och mitten av september. Deras spår hittades precis ovanför olyckspunkterna.

Att sabotagedåden har med Nato:s krig i Ukraina att göra är uppenbart. Om dåden genomfördes samma dag som Ryssland avslutade sina folkomröstningar i Ukraina och om USA följande dag uppmanar sina medborgare i Ryssland att åka hem talar det sitt tydliga språk.

Dådet ligger helt i linje med liknande dåd i Ukrainakriget som välsignats av Nato. Sprängningen av el- och vattenförsörjningen till Krim, öppna diskussioner om att spränga Krimbron etc.

Det är naturligtvis för tidigt att peka ut den ansvarige. Men det troliga i sådana här fall är att allmänheten aldrig kommer att få veta sanningen, lika lite som den fick veta sanningen om "ryska ubåtskränkningar" i Stockholms skärgård, som kanske inte var ryska om de ens var några ubåtskräkningar alls.

Allting talar för att det rör sig om ett dåd begånget av någon stat, dvs. Nato-stat, som deltar i kriget i Ukraina.

Ryssland förbereder sig nu att  inkalla FN:s säkerhetsråd i frågan. Det inträffade innebär enorma förluster för Tyskland och Ryssland - och för hela världen. Enligt experter kommer så mycket som 30 miljoner ton högpotent växthusgas att läcka ut i atmosfären till följd av sprängningarna.

Stefan Lindgren

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.