21 sep. 2022

Ryssland tillkännager partiell mobilisering


Rysslands president Vladimir Putins förväntade TV-tal, som tillkännagavs i går kväll, hölls i morse,  onsdagen 21 september.

Putin tillkännagav där en partiell mobilisering av Rysslands militära reserver:

Mobiliseringen rör endast medborgare som ingår i reserven och framför allt de som redan tjänstgjort inom försvarsmakten, har vissa militära specialkunskaper och relevant erfarenhet.

De som mobiliseras kommer att, innan de skickas till sina enheter, genomgå ytterligare militär utbildning med beaktande av erfarenheterna från Den Speciella Militära Operationen.

Dessutom förlängs alla pågående militärtjänstkontrakt (som vanligtvis gällt 3 till 12 månader) på obestämd tid.

Putin sa att den nuvarande konflikten var skapad av väst, och noterade att västländerna strävar efter att förstöra och splittra upp Ryssland. Han sa att västvärlden har stött internationella terrorister, flyttat fram Natos offensiva infrastruktur nära Rysslands gränser och främjat russofobi.

Försvarsminister Sergei Sjojgu sa (video, Sputnik report. Observera att dessa sajter är censurerade på internet i Sverige, Ö.a.) att mobiliseringen omfattar 300 000 reservister. Vanliga värnpliktiga och personer som studerar kommer inte att skickas till Ukraina.

Han uppgav också att 5 937 ryska soldater dött hittills under kriget i Ukraina. (Siffran inkluderar inte milisen från DPR och LPR, eller Wagner-gruppen, som har gjort det mesta av frontarbetet och därmed haft större förluster.) Sjojgu beräknar de ukrainska förlusterna till cirka 62 000 dödade och cirka 50 000 skadade.

Rysslands totala militära reserv, personer som tidigare genomgått militär utbildning, uppgår till 25 miljoner. Landet har också tillräcklig utrustning för att beväpna alla dessa styrkor.

Det finns rykten om att Ukraina förbereder sig för en totaloffensiv, mobiliserar och förbereder nya enheter från Kiev och längre västerut för en enda stor stöt mot de ryska och allierade styrkorna. Det kommer att ta några månader att förbereda detta. Ukraina kommer att behöva mycket mer utrustning och ammunition från "väst", inklusive "västerländska" stridsvagnar och andra stridsfordon, som man måste utbilda trupper för att kunna använda. Det är troligt att man inte tänker starta denna offensiv förrän till våren.

De inkallelser som Ryssland nu aviserat kan syfta till att få Kiev att dra igång denna allmänna offensiv för tidigt. De mobiliserade ryska trupperna kommer att behöva cirka tre månader för att vara redo för krig. Ryssland skulle därmed kunna inleda en egen offensiv under vintern. Under tiden kommer ett konstant defensivt arbete att fortsätta att allvarligt försvaga de ukrainska enheter som för närvarande befinner sig på eller nära frontlinjerna.

Med en styrka på ytterligare 300 000 soldater, långt över de 100 000 till 150 000 som nu är engagerade i kriget, skulle de ryska styrkorna kunna ändra sin taktik från den långsamma nedmalning som nu pågår till ett större rörligt krig med tunga anfall in på det operativa djupet av frontlinjen.

Vitryssland, allierat med Ryska federationen, gör sig också redo för krig. Landet skulle, som det hotat tidigare, kunna skära av ”västs” försörjningsleder till Ukraina i den västra delen av landet.

Skulle nuvarande ukrainska attacker mot civila och infrastruktur i Ryssland och Donbas-regionerna fortsätta kan vi förvänta oss att de ryska styrkorna kommer att börja ge sig på ukrainsk infrastruktur i stor skala. El- och järnvägsnäten skulle då bli de primära målen.

Uppdatering 1:

För cirka två veckor sedan ledde en framgångsrik ukrainsk offensiv till att ryska trupper drog sig tillbaka i charkov-regionen. Det är åtminstone den "västerländska" versionen av vad som hände. En annan version är att de ryska trupperna avsiktligt drog sig tillbaka från regionen för att väcka ryska krav på en eskalering av kriget. Izium-reträtten var i så fall sannolikt bara en katalysator för att kunna “starta på allvar”':

Den ryska allmänheten, som i början inte helt förstod varför kriget var nödvändigt, har sedan dess ökat sin medvetenhet. Ryssarna inser nu det stora spelet som spelas mot dess land. Allmänheten kan snart kräva att de resurser som satsas i kriget måste anpassas till vad som behövs för en avgörande seger. Opinionsundersökningar kommer att klargöra om eller när den punkten är nådd.

Det är därför Dima (redaktören för dagliga lägesrapporter från kriget Öa.) drar slutsatsen att: "Vi kan säga att idag var den bästa […] dagen någonsin för de ryssar som bor på Ukrainas territorium."

Det är nu troligtvis helt säkert att de kommer att befrias. På ett eller annat sätt.

Jag tror också att tillbakadragandet från Izium-regionen, som lämnade efter sig ett betydande antal pro-ryska civila under dödligt hot från fascistiska "filtreringsenheter", kommer att vara det som utlöser en betydande upptrappning på den ryska sidan.

Silkesvantarna är avtagna.

Uppdatering 2:

Yves Smith publicerade just en engelsk version av Putins tal:

Nedan finns den ryska utskriften av Putins morgontal om en partiell mobilisering i Ryssland med start den 21 september. Det finns tydligen ingen officiell engelsk översättning ännu, och i vilket fall som helst är Kreml-webbplatsen blockerad i USA (vilket den inte har varit sedan tidigt i den särskilda militära operationen) och till och med för vänliga VPN-användare i vissa länder i Asien. Så vi lägger också upp en maskinöversättning och kommer att ersätta den med en officiell engelsk översättning när en sådan blir tillgänglig.

Vi lägger också upp en engelsk version av mobiliseringsordern, som här och tydligen i ryska originalet saknar punkt 7. Du kan teoretiskt sett hitta ordern här: http://kremlin.ru/events/president/news/69391

Som man kan se fördjupar och skärper Putin nu sin kritik av det "kollektiva västerlandet" och dess kampanj för att bevara den unipolära världsordningen på bekostnad av den globala södern och av dess kampanj mot Ryssland.

Hans tal kommer i nästa nummer av Ryska posten. Provprenumerera gratis en månad gtenom att skriva till ryskanyheter@gmail.com.

Källa: https://www.moonofalabama.org/2022/09/russia-announces-partial-mobilization-the-gloves-are-coming-off.html

Övers. Lennart Palm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.