22 sep. 2022

Konservativa kritiserar Bidens krig


Under onsdagens session i FN:s säkerhetsråd talade USA:s president Joe Biden och anklagade - grundlöst - sin ryske kollega Vladimir Putin för att ha hotat med kärnvapenkrig i sitt tal samma dag.

Senare krävde Ukrainas president Volodomyr Zelensky i ett tal på videolänk från Kiev, att Ryssland måste uteslutas ur FN:s säkerhetsråd.


Joe Biden refererade i sitt tal till vad president Putin sagt tidigare på dagen om den ryska partiella mobiliseringen. Enligt Biden, som tydligen kratsat ned talet i bilen på vägen till FN-huset, hade Putin sagt att han "hotar världen med kärnvapen".

Han sa naturligtvis inget i den vägen. Däremot Bidens närmaste allierade, den brittiske premiärminister Luiz Truss sa i en TV-sänd intervju nyligen att hon vid behov inte skulle tveka att använda kärnvapen.

"Washington och dess allierade för en farlig politik gentemot Ukraina", sa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. "Istället för att diskutera aktuella frågor, till exempel den nya beskjutningen av kärnkraftverket i Zaporozje, fortsätter USA:s och Storbritanniens ledare en rent propagandistisk antirysk linje."

I en intervju med Newsweek varnade Sergej Lavrov också för att USA genom sitt agerande håller på att bli direkt krigförande i Ukraina.

"Det kollektiva väst, lett av USA, strävar öppet efter att besegra Ryssland 'på slagfältet'. USA och dess allierade är redo att offra Ukraina för sina geopolitiska mål. För att uppnå dem pumpar de upp landet med vapen, och detta leder till en eskalering och förlängning av konflikten. Det skjuter upp utsikterna till en lösning för våra länder och våra folk."

Lavrov beskrev hur parterna under fredssamtalen i Turkiet i princip hade kommit överens om ett förslag till lösning framlagt av Kiev när den s k massakern i Butja avslöjades 1 april avbröts alla samtal  och en ny omgång sanktioner mot Ryssland infördes.

Ingen tvivlar längre på att det var en inscenerad katastrof, sa Lavrov. I fyra månader har Ryssland krävt att FN ska få ta del av någon dokumentation av de ukrainska påståendena. Ingenting har man fått,inte ens en namnlista på de döda. Lavrov vände sig direkt till FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och uppmanade honom att använda sin auktoritet för att få fram en sådan namnlista,

Som vanligt i grön T-shirt framträdde Ukrainas president Zelensky inför säkerhetsrådet medan hans hustru var personligen närvarande. Han krävde att Ryssland (en av de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd) skulle fråntas sin vetorätt.

"Så länge angriparen deltar i beslutsfattandet i en internationell organisation måste den vara isolerad från dem, åtminstone tills aggressionen upphör", sa Zelensky.

Det är ett gammalt förslag från kalla kriget, som inte heller den gången fick någon resonans.

Zelenskys fru tillsammans med premiärminister Shmyhal och utrikesminister Kuleba applåderade lydigt.

Websidan "The American Conservative" vädrar den växande kritiken mot Joe Bidens Ukrainastrtagei.

"Zelenskys strategi att till varje pris försvara territorium har varit katastrofal för Ukraina", skriver sidans redaktör Douglas McGregor.

Han jämför med Hitlers hårdnackade strategi i slutet av 1942, då katastrofen vid Stalingrad närmade sig.

"Förnuftiga tillbakadraganden från städer som
Mariupol kan ha räddat många av Ukrainas bästa trupper... Ukrainska förluster var alltid tyngre än vad som rapporterats... men nu, tack vare det nyligen misslyckade ukrainska motattackerna i Cherson-regionen, har de nått fruktansvärda nivåer som är omöjliga att dölja. Antalet dödsoffer har nått 20 000 dödade eller skadade i månaden ."

Priset för Kievs propagandaseger i Izium anger McGregor till mellan  5 000 till 10 000 ukrainska soldater i döda eller sårade. "Washington tog alltid att Putins beredskap att förhandla och begränsa fälttågets omfattning och destruktivitet i Ukraina som ett bevis på svaghet", säger McGregor  och menar att en chans till förhandlingslösning missades.

"Washingtons strategi att utnyttja konflikten för att sälja F-35 stridsflygplan till Tyskland – tillsammans med ett stort antal missiler, raketer och radarer till central- och östeuropeiska allierade regeringar – slår nu tillbaka.

Försvarsetablissemanget har en lång erfarenhet av att lugna amerikanska väljare med meningslösa klichéer. När förhållanden som är gynnsamma för Moskva utvecklas i östra Ukraina och den ryska positionen i världen växer sig starkare, står Washington inför ett skarpt val: Antingen kan de säga att de framgångsrikt har 'degraderat den ryska makten' i Ukraina och dra ner på militärstödet. Eller också riskerar de ett regionalt krig med Ryssland som kommer att uppsluka Europa.

I Europa är dock Washingtons krig med Moskva mer än bara ett obehagligt ämne. Tysklands ekonomi är på randen av kollaps . Tyska industrier och hushåll svälter efter energi som blir dyrare för varje vecka som går. Amerikanska investerare är oroliga eftersom historien visar att Tysklands ekonomiska resultat ofta är förebud om svåra ekonomiska tider i USA.

Ännu viktigare är att den sociala sammanhållningen i europeiska stater, särskilt i Frankrike och Tyskland, är bräcklig. Berlins polisstyrka ska enligt uppgift utarbeta beredskapsplaner för att klara av upplopp och plundring under vintermånaderna om den 'multikulturella' stadens energinät kollapsar. Missnöjet växer, vilket gör det ganska troligt att regeringar i Tyskland, Frankrike och Storbritannien sannolikt kommer att följa sina kollegors väg i Stockholm och Rom, som förlorade eller kommer att förlora makten till koalitioner till höger om mitten.

...om Washington fortsätter att tömma USA:s strategiska oljereserv och skicka amerikanska krigslager till Ukraina, kommer uppgiften att skydda USA att konkurrera med att stödja Ukraina.

Ryssland kontrollerar redan det territorium som producerar 95 procent av Ukrainas BNP . Det behöver inte pressa längre västerut. När detta skrivs verkar det säkert att Moskva kommer att avsluta sitt arbete i Donbass, och sedan vända sin uppmärksamhet mot erövringen av Odessa, en rysk stad som såg fruktansvärda illdåd begångna av ukrainska styrkor mot ryska medborgare 2014.

Moskva har ingen brådska. Ryssarna är om inte annat metodiska och medvetna. Ukrainska styrkor förblöder i motattack efter motattack. Varför skulle ryssarna ha bråttom? Moskva kan ha tålamod. Kina, Saudiarabien och Indien köper rysk olja i rubel. Sanktionerna skadar USA:s europeiska allierade, inte Ryssland.

Den kommande vintern kommer sannolikt att göra mer för att förändra Europas politiska landskap än vad Moskva någonsin skulle kunna åstadkomma. I
Zakopane , en stad med 27 000 själar i sydligaste Polen, faller snön redan", slutar den pensionerade översten McGregor sin krönika.

Källa: vesti.ru, https://www.theamericanconservative.com/holding-ground-losing-war/

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.