16 sep. 2022

Xi och Putin enade mot USA:s hegemoni

Affischer från sovjettiden om vänskapen mellan världens båda
- vart och ett på sitt sätt - största länder.

 
Kinas president Xi Jinping mötte i går sin ryska kollega Vladmir Putin vid sidan av det pågående toppmötet i Shanghai Cooperation Organization (SCO) i Samarkand, Uzbekistan.

- De nuvarande försöken att driva på för en unipolär värld "har antagit en helt ful form på sistone, som den överväldigande majoriteten av folk på planet finner oacceptabel," sa Vladimir Putin.

- Ryssland och Kina, står tillsammans för en rättvis, demokratisk, multipolär världsordning baserad på internationell rätt och FN:s centrala roll, och inte på några regler som någon annan uppfunnit och försöker att tvinga på andra utan att ens förklara vilka de är, fortsatte Putin.

Under mötet tackade Putin Xi för Kinas balanserade syn på krisen i Ukraina. Kina har kritiserat Ryssland för att ha attackerat landet, men beskyllde USA för att utlösa upptrappningen genom sin framstöt för att expandera NATO.

Putin upprepade också Rysslands stöd för "ett Kina" - politiken och Peking anspråk på suveränitet över ön Taiwan. Den kinesiska regeringen har anklagat USA för att undergräva dess territoriella integritet genom att alltmer behandla Taipei som en separat nation snarare än en självstyrande del av Kina.

Dmitrij  Medvedev, ordförande i det ryska säkerhetsrådet, prisade SCO som "ett forum för konstruktiva och kreativa samarbeten." Han påpekade att medlemmarna i gruppen har olika kulturella traditioner, ekonomiska modeller och utrikespolitiska prioriteringar. Deras vilja att arbeta tillsammans som likvärdiga partners och respektera varandra har bidragit till att stärka SCO: s framträdande plats i en relativt kort tid, påpekade han.

"Det är nu den största regionala organisation i världen, som förenar en stor geografisk sfär med ungefär hälften av jordens befolkning," framhöll Putin.

Iran undertecknade tidigare ett avtal som banar väg för övergången från dess nuvarande status som observatör till fullt medlemskap i Shanghai Cooperation Organisation (SCO). På torsdagen blev Iran SCO:s nionde medlem.

SCO skapades 2001 som ett forum som syftar till att främja tillit och utveckla ekonomiska och humanitära band i Asien.  Den har för närvarande åtta permanenta medlemmar: Kina, Indien, Kazakstan, Kirgizistan, Ryssland, Pakistan, Tadzjikistan, Uzbekistan och Vitryssland. 

rt.com

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.