12 sep. 2022

Haschdimman lägrar sig över väst

Tyskland (bilden: Berlin) blir troligen det sjätte Nato-landet som
legaliserar marijuana efter Kanada, Luxemburg, Tyskland, Italien och Portugal.

På senare tid kan du allt oftare hitta rapporter i amerikanska och västerländska medier om legalisering av marijuana i olika länder.


Även om användningen av marijuana är förbjuden i många länder, har dock denna process i USA varit mycket aktiv under de senaste åren, vilket ger en kraftfull impuls till utvecklingen av hela branschen.

Det faktum att processen för legalisering av narkotika, som är ett brott mot internationell lag, pågår i USA, tillkännagavs den 19 augusti vid en online-briefing av den permanenta representanten för Ryska federationen till internationella organisationer i Wien, Michail Uljanov. Samtidigt påminde han om att droger, inklusive marijuana, i enlighet med FN:s konventioner endast får användas för medicinska och vetenskapliga ändamål. Denna liberaliserings- och legaliseringsprocess är dock på gång och den började redan 2012 i Uruguay, sedan i Kanada 2018, och börjar nu bli utbredd. Under sken av förment "rekreationssyfte" börjar ett växande antal länder tillåta produktion av marijuana. Även om förbudet mot detta iakttas på federal nivå i USA, legaliserar ändå ett ökande antal stater marijuana, vilket grovt bryter mot internationell lag och nationella lagar.

Europa är också aktivt involverat i denna process och följer blint ”modet från USA”. Den 24 augusti sade den tidigare biträdande chefen för Moldaviens allmänna polisinspektion, Georgij Kavkaljuk, att justitieministeriet i detta land främjar lagar som tillåter legalisering av drog användning. I synnerhet skrev han på sociala nätverk att det styrande partiet inte har en droppe skam och ansvar gentemot framtida generationer, "och stoppar droger i halsen på dem, stänger skolor och universitet, med avsikt att förstöra nationens genpool."

Moldaviens justitieminister, Sergei Litvinenko, föreslog dagen innan att straffrättsliga straff för olaglig konsumtion av cannabis, kokain och andra droger gjorda på vegetabiliskt ursprung skulle uteslutas. Enligt den föreslagna propositionen kommer endast etnobotaniska droger (syntetiska droger) eller deras analoger att bli föremål för straffrättsliga påföljder. Men straffet kommer att avskaffas för olaglig konsumtion av cannabis som begås offentligt eller inom utbildnings-, social- eller kriminalvårdsinstitutioners, militära enheters territorium, såväl som på platser för rekreation för minderåriga eller ungdomar, andra kultur- eller sportevenemang eller i deras omedelbara omnejd.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz lovade att legalisera marijuana i Tyskland i slutet av augusti. Som svar på frågan om villkoren för legalisering påpekade han att de relevanta avsikterna finns i koalitionsavtalet. Att det första lagförslaget om legalisering av marijuana i Tyskland är möjligt 2022 tillkännagavs också av chefen för landets justitiedepartement, Marco Buschmann. Som ni vet enades en koalition av det tyska socialdemokratiska partiet, de gröna och det fria demokratiska partiet för ett år sedan om att legalisera försäljningen av marijuana, samtidigt som de lovade, fyra år efter legaliseringen av cannabis, att utvärdera effekten av detta steg på samhället och skärpa reglerna för marijuanareklam.

Mot bakgrund av den senaste finansiella och ekonomiska krisen i västvärlden började cannabinoider attrahera ökad "affärsaktivitet" som ett sätt att tjäna pengar snabbt. Denna marknad, som redan har blivit den mest lovande i USA, till 2030, enligt analytiker, kommer att kosta 100 miljarder dollar i detta land, och endast den medicinska marijuanamarknaden kan uppskattas till 2025, enligt Global Market Insights, redan på 59 miljarder dollar. I Joe Bidens Vita huset har situationen till förmån för legaliseringsanhängare blivit ännu enklare, eftersom det var detta parti som har förespråkat avkriminalisering av marijuana de senaste åren.

Även om det traditionella sättet att använda marijuana är rökning, har livsmedel och oljor som innehåller cannabidiol, en naturlig förening som finns i cannabisväxter, nyligen börjat öka till följd av de nuvarande myndigheternas agerande i USA och flera västländer. Momentum. I vardagen kallas cannabis och mediciner som innehåller cannabidiol helt enkelt för medicinsk marijuana. Dessa läkemedel ordineras allt oftare som behandling för patienter som lider av kronisk smärta eller anfall och har inkluderats i kosttillskott. New Frontier Data uppskattar att den hampabaserade cannabidiolmarknaden redan kommer att överstiga 1 miljard dollar 2022.

Legaliseringen av marijuana är till fördel för de amerikanska myndigheterna genom skatter, i samband med vilka de amerikanska delstaterna turas om att avkriminalisera användning och innehav av cannabis. Enligt uppgifter i amerikanska medier överstiger skatteintäkterna från försäljning av marijuana 350 miljoner dollar per år bara i delstaten New York. Återförsäljare har tillstånd att sälja marijuana. Det finns en statlig skatt på detaljhandeln, och amerikanska städer tar ut ytterligare 4 % skatt.

Jättarna på tobaksmarknaden började investera i den växande marijuanamarknaden. Så redan 2018 köpte den amerikanska cigaretttillverkaren Altria Group en andel (45%) i marijuanaföretaget Cronos för 1,8 miljarder dollar. Andra tobaksföretag försöker också diversifiera sin verksamhet genom att köpa aktier i cannabisrelaterade företag.

Legaliseringen av marijuana är till fördel för de amerikanska myndigheterna genom skatter, i samband med vilka de amerikanska delstaterna turas om att avkriminalisera användning och innehav av cannabis. Enligt uppgifter i amerikanska medier överstiger skatteintäkterna från försäljning av marijuana 350 miljoner dollar per år bara i delstaten New York. Återförsäljare har tillstånd att sälja marijuana. Det finns en statlig skatt på detaljhandeln, och amerikanska städer tar ut ytterligare 4 % skatt.

Jättarna på tobaksmarknaden började investera i den växande marijuanamarknaden. Så redan 2018 köpte den amerikanska cigaretttillverkaren Altria Group en andel (45%) i marijuanaföretaget Cronos för 1,8 miljarder dollar. Andra tobaksföretag försöker också diversifiera sin verksamhet genom att köpa aktier i cannabisrelaterade företag.

Den privata investeraren använder också olika alternativ för att investera sina medel i denna bransch. I synnerhet genom aktierna i ETF, REIT, NFT eller andra företag: vissa arrenderar mark för att odla cannabis, andra odlar själva växten och andra levererar gödningsmedel och utrustning till gårdar. Den 2 januari 2015 skapades till och med ett index över lovande företag i denna bransch, som inkluderar de ledande företagen som verkar inom den legala cannabisindustrin i USA och Kanada. Aktier i sådana företag kan köpas på kanadensiska CSE, Toronto TSX, eller amerikanska NYSE och NASDAQ. Förutom amerikanska och kanadensiska finns det i synnerhet det brittiska företaget GW Pharmaceuticals, samt en rad andra europeiska.

Med tanke på de betydande vinsterna från denna industri bland "affärsmän" nära myndigheterna i västländer, finns det inget förklaringsarbete på statlig nivå om farorna med att använda marijuana. Media tystade medvetet ned den negativa erfarenheten från Nederländerna, som legaliserade marijuana redan 1976, och objektiva uppgifter om resultatet av denna legalisering. Men narkotikaberoende av marijuana uppstår på samma sätt som beroende av andra droger, men bara längre i tiden. Således anser National Institute of Addiction Problems i USA att cirka 30 % av vanliga marijuanaanvändare har psykiska störningar, som kännetecknas av ökad irritabilitet, trötthet, sömnlöshet, minskad aptit och orsakslös ångest. Canadian Journal of Child Psychology and Psychiatry skriver om en allvarlig ökning av psykiska störningar i tonåren. Studier visar att marijuana är värre för hjärnan än alkohol.

Ändå stoppar vissa kretsar i USA och västländer inte ansträngningarna för en fullständig legalisering av marijuana. Men den europeiska erfarenheten visar tydligt att legaliseringen av marijuana leder till befolkningens drogberoende, som tar på sig drag av ett socialt massfenomen. Och med detta uppnår myndigheterna som legaliserar marijuana målet att öka kontrollerbarheten för ett ökande antal av befolkningen ...

Platov Vladimir, expert på Mellanöstern, speciellt för onlinetidningen "New Eastern Outlook"  

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.