11 feb. 2021

Miljövän eller miljöbov?


Till följd av att Elon Musk och hans Tesla-grupp har investerat 1,5 miljarder dollar i den digitala valutan Bitcoin noteras nu nya elförbrukningsrekord  förorsakade av kryptovalutan.

För närvarande motsvarar den sammanlagda elförbrukningen av all trafik i Bitcoin en fjärdedel av Tysklands elkonsumtion, rapporterar Deutschlandfunk.Anledningen till att Bitcoin-användare för av med så mycket elenergi är att systemet är så konstruerat att det inte får förekomma inflation. Det vill säga antalet Bitcoin är fastställt från början. Om någon någonstans i världen köper en Bitcoin ökar efterfrågan - och värdet. Det måste då blixtsnabbt räknas om globalt och det är en kapacitetskrävande operation.

Ju fler användare och ju högre värde på Bitcoin desto större elkonsumtion.

Detta har nu fått miljöaktivister i Tyskland att ifrågasätta Musk och rentav uppmana till bojkott av Tesla. Musk är  den rikaste mannen i världen och ett enda Twitter-meddelande från honom kan skaka börserna.

Hans företag är värt mer på aktiemarknaden än Toyota, Volkswagen, Daimler och BMW tillsammans. Att  Musk nu förlitar sig på Bitcoin-teknik är något av megalomani, skriver Mischa Ehrhardt på Deutschlandfunks hemsida.

Han tror att hans namn kan uppväga all den tveksamhet mot Bitcoin som finns bland lagstiftare och centralbanker runt om i världen.

https://www.deutschlandfunk.de/bitcoin-auf-rekordkurs-elon-musk-und-ein-schuss-groessenwahn.720.de.html?dram:article_id=492272

Ett annat stort hot mot miljön är streamingtjänsterna. Att se på TV via Internet kräver mycket mer energi än att fånga en TV-signal via antenn. Greenpeace uppskattar att ca 7 procent av världens totala elkonsumtion går till streamingtjänster. Och det var 2017.

https://www.greenpeace.org/static/planet4-international-stateless/2017/01/35f0ac1a-clickclean2016-hires.pdf

Två praktexempel på att modern skenbart miljövänlig teknologi får förbrukningen att skena. Moster Tyra som ska värma sitt hus i Boden betalar.

Stefan Lindgren

 


Bitcoin konsumerade redan 2016 lika mycket el som många enskilda länder. Någonstans mellan Schweiz och Hollands förbrukning. Idag tros Bitcoins förbrukning ha ökat med nära hälften i förhållande till 2016.

 

1 kommentar:

 1. BitCoin är ett pyramidspel. Deltagarna skapar ett inbillat värde med sin efterfrågan. För det finns inget värde i BitCoin. Den har bara ett pris, vilket inte är samma sak.
  Skillnaden mellan värde och pris framstår tydligt i meningen "den är prisvärd"
  Är BitCoin prisvärd? Nej. Den är det minst prisvärda man kan köpa. Den har bara avundsvärde. Ett pris som sätts för att någon annan vill ha den.
  Värde har bara saker tjänar innehavaren och som denne vill vårda. Därav ordet värde. BitCoin köper man - för att sälja. Inte vårda. BitCoin är nämligen värdelös. Den ger mig ingenting medan jag äger den - bara vid försäljningen. Om någon finns som är avundsjuk nog.
  Alla pyramidspel slutar på samma sätt.

  Mats BV Ericsson

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.