11 feb. 2021

10 års fängelse för pandemibrott lagom?


Europa excellerar just nu i vem som kan införa de mest drakoniska straffen för brott mot pandemiregler. Den brittiska regeringen har tagit ledningen genom att försvara ett maxstraff på tio års fängelse om man ljuger om den senaste resan.

Transportministern Grant Shapps sa att den brittiska allmänheten "kan förvänta sig ganska stränga åtgärder" och det maximala straffet återspeglar brottets allvar.


Förslaget kritiserades av den tidigare domaren i högsta domstolen, Lord Sumption, som sa att straffen för sexbrott är lägre.

Från och med måndag måste personer som anländer till England från rödlistade länder vara isolerade i 10 dagar på hotell vilket skulle kosta 1 750 £.

Det beror på att det blir svårt att bekämpa de nya virusvarianter som identifierats runt om i världen med de vacciner som nu rullas ut i Storbritannien. Samtidigt sa Shapps att folk inte borde boka semester varken i Storbritannien eller utomlands och att det var för tidigt för soltörstande att planera resor.

"Människor borde inte boka semester just nu - inte hemma eller utomlands", berättade han för BBC:s radioprogram Today och tillade att resebranschen borde varna för en ännu en förlorad sommar.

Uttalandet kom sedan premiärminister Boris Johnson sa till parlamentsledamöterna att allmänheten borde "vänja sig vid tanken på att vaccinera sig och sedan vaccinera sig igen till hösten" på grund av nya virusvarianter.

Under en frågestund sa Boris Johnson att planen på hotellkarantän var både "lämplig" och "proportionell".

Lord Sumption skrev i Daily Telegraph och anklagade hälsoministern Matt Hancock - som meddelade de senaste åtgärderna - för att ha förlorat kontakten med verkligheten. "Tio år är det maximala straffet för dödshot, icke-dödlig förgiftning eller sexuella övergrepp” skrev han.

"Tror verkligen herr Hancock att ett hemlighållande av ett besök i Portugal är värre än det stora antalet våldsamma brott med skjutvapen eller sexuella övergrepp mot minderåriga, för vilka maxstraffet är sju år?"

Tidigare Tory-riksdagsledamoten och före detta justitieminister Dominic Grieve sa att tioårsstraffet var "ett misstag", "överdrivet" och "helt oproportionerligt". Han berättade för radioprogrammet Today: "Verkligheten är att ingen skulle få ett sådant straff ändå, domstolarna kommer helt enkelt inte att utdöma sådana straff.

"Nu är jag medveten om att regeringen måste införa strikta regler med påföljder för att genomdriva dem. Men att föreslå ett 10-årigt straff som ett resultat av en falsk deklaration på en blankett vid landning vid Heathrow Airport är, tror jag, ett misstag eftersom det är överdrivet. Det kommer inte att hända."

"Ljuga och fuska"
Om man inte sätter sig i karantän på ett utpekat hotell efter att ha anlänt från ett "rödlistat" -land kommer böterna bli mellan 5 000 och 10 000 pund.

Det 10-åriga fängelsestraffet skulle vara det högsta straffet för alla som befunnits ha ljugit om sin resa i det obligatoriska formulär som resenärerna ska fylla i när de anländer till Storbritannien.

De nya gränsåtgärderna kräver också att ankommande från utlandet ska betala för ytterligare tester under karantänperioden.

Downing Street sa att parlamentsledamöterna inte kommer att bli ombedda att rösta om planerna, eftersom regeringen kommer att inkludera begränsningarna med stöd av Forgery and Counterfeiting Act 1981 (Lag om urkundsförfalskning).

På fråga om de hårda påföljderna för de nya åtgärderna berättade Shapps för BBC Breakfast att de som får böter med så mycket som 10 000 £ måste "verkligen ha ansträngt sig för att ljuga och fuska" i det nya systemet.

Herr Shapps sa att den maximala fängelsestraffet på tio år återspeglar brottets "allvarliga" natur.

"Jag tror att den brittiska allmänheten förväntar sig ganska starka åtgärder" mot dem som försöker undvika hotellkarantän, sade han.

Just nu anländer cirka 1300 personer per vecka till Storbritannien från de 33 rödlistade länderna - inklusive Portugal, Brasilien och Sydafrika - just nu, sade Shapps.

Källa: https://www.bbc.com/news/uk-56007798

Övers. Göran Bodin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.