26 feb. 2021

200 000 på möte mot Modis fascism


Den 21 februari samlades 200 000 människor på en spannmålsmarknad i indiska Punjab till en  konferens.

Mötet på  Barnala spannmålsmarknad  arrangerades främst  i protest mot regeringens jordbrukspolitik som missgynnar småbönder och lantarbetare liksom mot regeringen Modis etniskt-religiösa fascism.

Demonstrationen organiserades av ett av de största bondeförbunden i Punjab – Bharatiya Kisan Union (Ekta Ugrahan) – tillsammans med Punjabs lantarbetarförbund Khet Mazdoor Union. Ledare för Samyukta Kisan Morcha (SKM) – som representerar över 500 lantbrukarförbund över hela landet – var också på plats vid evenemanget. Ett stort antal ungdomsorganisationer, demokratiska aktivister, militärer  deltog också i demonstrationen.

Mötet var ett försök av fackföreningarna att öka jordbruksarbetarnas deltagande i kampen och belysa protesternas "icke-religiösa karaktär".

Joginder Singh Ugrahan, ordförande för BKU (Ekta-Ugrahan), sade vid mötet: "Det finns ett behov av att stärka den icke-religiösa karaktären i denna kamp och skydda den från de opportunistiska politiska partiernas inblandning."

Ugrahan tillade att regeringen Modi försöker etnifiera den nuvarande bonderörelsen men att deltagarnas enhet gör detta omöjligt.

SKM-ledaren Balbir Singh Rajewal kallade den pågående bondekampen "historisk". Han sade att kampen bara kan lyckas genom att enas mot BJP och dess företagsnätverk. Han betonade enigheten mellan olika kaster, religioner och regioner i detta land.

Punjab Khet Mazdoor Unions statspresident Lachman Singh Sewewala förklarade att tre nya jordbrukslagar som just införts är mycket skadliga för jordbruksarbetarnas sysselsättning och försörjning.

Denna attack, som syftar till att riva ned det offentliga distributionssystemet, är en del av en större imperialistisk attack mot livsmedelsförsörjningen i vårt land, som har utvecklats inom ramen för den politik för ekonomiska reformer som leds av imperialistiska organisationer, sade Sewewala.

Den kvinnliga ledaren för BKU (Ekta- Ugrahan) Harinder Bindu betonade kvinnornas roll i kampen och sade att jordbruksarbetarna och kvinnliga jordbrukare är en kraftfull del av denna kamp och att deras enighet är nödvändig för att den ska lyckas.

Från scenen krävde hon också att den 21-åriga klimataktivisten Disha Ravi och den 23-åriga dalitiska (kastlösa) rättighetsaktivisten Nodeep Kaur, som har suttit fängslade för att ha deltagit i bonderörelsen på olika sätt, skulle släppas.

Från tribunen hördes också många varningar till Kongresspartiet som styr i delstaten Punjab att försöka implementera något som liknar de nya jordbrukslagarna.

I en resolution från massmötet hette det bl. a.:

"Vi förklarar enhälligt från dagens möte att denna kamp är en sekulär konflikt. Vi respekterar alla religioner men är fast beslutna att skydda kampens sekularism. Vi kommer inte att tillåta någon etnisk-religiös rörelse att infiltrera den.

BJP-regeringens falska patriotism är till för att tjäna företag.Vi är fast beslutna att avslöja det och vi betraktar det som sann patriotism att lyfta kampen så att den riktar sig mot imperialismens utplundring."

https://thewire.in/agriculture/farmers-protest-barnala-punjab-rally
https://countercurrents.org/2021/02/farmers-workers-unity-in-barnala-rally/

 


 

2 kommentarer:

  1. Samme herr Gates som försöker pracka sina vacciner på hela världen försöker pracka sitt patenterade utsäde på de indiska bönderna.

    Eller som en tysk skulle utropa: "Wo sind die Masken ?". Bönderna har tagit sig fräckheten att bilda en grupp större än två personer utan att bära ansiktsmask. Det spräcker WHO:s hela skräckscenario.

    SvaraRadera
  2. http://www.globenewswire.com/news-release/2021/02/27/2183800/0/en/Leading-unions-and-community-organizations-across-Canada-and-elsewhere-express-support-for-India-s-farmers.html

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.