18 feb. 2021

Måste alla vaccineras?

Antal nya fall av covid-19 globalt till och med 16 februari. Källa: Worldometers.
Den blå linjen anger sjudagarsgenomsnitt. "k" representerar tre nollor.

I USA har 44,77 miljoner människor fått vaccin mot Covid-19. Detta har enligt VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System) lett till 653 rapporterade dödsfall. Medelåldern för dem som dog var 77, den yngsta var 23.

Fram till den 4 februari hade 653 dödsfall rapporterats - bland totalt 12 697 fall av biverkningar - rapporterats till Centers for Disease Control and Prevention (CDC), den amerikanska motsvarigheten till folkhälsomyndigheten, och dess Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) efter COVID-19-vaccinationer. Siffrorna återspeglar rapporter som lämnats in mellan 14 december 2020 och 4 februari 2021.

Den 10 februari hade cirka 44,77 miljoner människor i USA fått en eller båda doserna av ett COVID-vaccin. Hittills har endast Pfizer- och Moderna-vacciner beviljats ​​tillstånd för akut användning i USA av U.S. Food and Drug Administration (FDA). Enligt FDA: s egen definition anses vaccinerna fortfarande vara experimentella tills de är helt licensierade.

Enligt de senaste uppgifterna inträffade 602 av de 653 rapporterade dödsfallen i USA och 137 av dödsfallen var relaterade till hjärtstörningar. Femtiotre procent av de som dog var män, 44 % var kvinnor, de återstående dödsrapporterna inkluderade inte den avlidnes kön. Medelåldern för dem som dog var 77, den yngsta rapporterade död var en 23-åring. Pfizer-vaccinet togs av 58 % av dem som dog, medan Moderna-vaccinet togs av 41%.

Även om VAERS siffror kan tyckas oroande är det faktiska antalet biverkningar sannolikt betydligt högre.

Finns det skäl att fråga sig om vaccineringen verkligen bör bli allmän? Hur ska FOHM reagera på rapporterna om biverkningar? Varför ska inte svenskar få samma möjlighet som t ex Serbiens medborgare att veta vilket vaccin de erbjuds och tacka nej om de oroar sig för biverkningarna?

Samtidigt som rapporterna om biverkningar ter sig allvarligare än väntat har det utvecklats en rörelse, anförd av Dagens Nyheter och en fullkomligt intransparent lobbygrupp kallad Vetenskapsforum Covid-19 (helsida i DN 18/2) som talar om att "utrota" viruset och kräver "ännu striktare" åtgärder, dvs. mer av nedstängning.

Samtidigt sjunker smittspridningen globalt. I Indien där bara 9 miljoner har antalet nya dagliga fall reducerats med nära 90 procent, ett kombinerat resultat av vaccin och naturligt förvärvad immunitet.

Stefan Lindgren

Källa:
653 Deaths + 12,044 Other Injuries Reported Following COVID Vaccine, Latest CDC Data Show - Global ResearchGlobal Research - Centre for Research on Globalization

3 kommentarer:

 1. Visst kan vi glädja oss åt att smittspridningen avtar på vissa håll - utan att därför tappa vaksamheten. Visst, vaccinationer är inte heller riskfritt. Men kanske bör man ha ett sinne för proportioner? Det var alltså 1 av 66.000 vaccinerade som avled i samband med vaccinationen (hjärtsvikt exempelvis). Med tanke på vaccinernas dokumenterade immuniserande effekt kanske man kan hoppas att långt flera liv räddats genom vaccinet? Förra månaden var det 84.669 som dog av covid i USA.
  Och då har vi ändå inte talat om det hundratusentals - miljoner? - som kommer att slippa långvarighets sjukdomar till följd av covidsmittan.

  SvaraRadera
 2. När svininfluensan var aktuell vaccinerades 5,3 milj och vi fick 394 fall av narkolepsi. 1 fall på 13 000 vaccinerade. Mycket eller lite? I fallet med covid-19 vet vi inte var statistiken kommer att landa. Jag är för vaccinering, men jag respekterar alla dem som t ex på skolor och dagis stått i första frontledet och inte blivit sjuka. Ska de utsätta sig för en kanske helt onödig risk? Många som får negativa provsvar vid test tycks ändå ha något slags immunitet. Vi borde tala mycket mer om hur man stärker sitt immunförsvar. Immunförsvaret främst!

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag och frun har vanligtvis aldrig säsongsinfluensa. Men denna gång har vi haft en släng båda två. Konstiga och typiska symptom men ingen större fara, trots våra 70+. Jag slukar forskningsrön på PubMed och vet därför att vi inte behöver vaccin. Chansen att insjukna vid nästa influensa ökar då man vaccinerats. Det sägs inte. Inte heller sägs att stora doser D-vitaminer hjälper liksom den harmlösa parasitmedicinen Ivermektin. Låt oss bekanta oss med viruset, som våra förfäder gjort. Och låt det tydligt framgå varför vi ska sköta oss då det gäller föda och motion. Vaccinering gynnar mest läkemedelsindustrins ägare och andra som förlorar på att folk blir friska.
  Mats BV Ericsson

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.