10 feb. 2021

Lettland förbjuder 16 ryskspråkiga kanaler

Är detta vägmärket "enkelriktat" eller är det Lettlands flagga?

34 procent av Lettlands invånare har ryska som modersmål. Detta ogillas av landets makthavare som igår beslutade förbjuda ytterligare 16 ryskspråkiga kanaler.

Lettlands nationella råd för elektroniska medier (NEPLP) har utfärdat förbud mot REN TV Baltic, NTV Mir Baltic, Karusel International, NTV Serial, NTV Style, NTV Pravo, Kinomiks, Nashe Novoe Kino, Rodnoe Kino, Indian Kino, "Comedy", "Kinoseriya", "KVN TV", "Kuchnja TV", "Box TV" och HD Life.


Den officiella motiveringen är att dessa kanaler inte inkommit med en ansökan till NEPLP för att inkludera programmet i listan över återutsända program i Lettland. Ansökan måste åtföljas av handlingar som bekräftar rätten att distribuera programmet, till exempel en kopia av licensavtalet eller en fullmakt för distribution.

En dag tidigare, i måndags beslutade Nationella rådet för elektroniska medier i Lettland att förbjuda återutsändning av ryska RTR-kanalen i ett år. Motiveringen i det fallet var politisk, att kanalen "uppammat hat" i programmet "60 minuter".

Tidigare meddelade den lettiska kabeloperatören Tet att den skulle sluta sända de största ryska TV-kanalerna - kanal 1 (Pervyj), NTV Mir, Ren TV Baltiya, Kinokomediya och Kinomix. Återutsändningen har upphört sedan 1 februari. Tittarna ska erbjudas alternativ, heter det, men några sådana har man inte funnit.

Den officiella representanten för det ryska utrikesministeriet Maria Zacharova kallar förbudet mot ryska TV-kanaler i Lettland ett försök att utrota de ryskspråkiga medierna och tysta meningsskiljaktigheter i landet.

Hon erinrade också om att den skarpa retoriken i diskussionsprogram som "60 minuter" måste tolereras som en del av den demokratiska dialogen. Zacharova betonade att den lettiska mediatillsynsmyndigheten ignorerar liknande innehåll som distribueras av västerländska medier.

Tidigare har inskränkningar förekommit i vilka kanaler som får tillhandahållas kommersiellt. Men i den senaste omgången förbud förutses även att enskilda som skaffar tillgång till de förbjudna kanalerna kan bötfällas.

Så långt  ria-novosti.

Russkij mir
kompletterar bilden och säger att en av de stora kabeloperatörerna i Lettland, Tet. redan 1 februari stängde av fem ryska kanaler med hänsyn till "tvetydigheter i rätten att representera kanalerna och oro för hur sanktionsreglerna efterlevs".

Tet är den största kabel-TV-operatören i Lettland, mer än hälften av dess aktier ägs av staten. Tillsynsmyndigheten föreslår att alla ryskspråkiga sändningar överförs till Internet genom att skapa en enda webbplats.

Enligt Lettlands president Egils Levits är det nödvändigt att lagstiftningsvägen reglera andelen TV-program på Europeiska unionens officiella språk, dvs. lettiska m.fl. språk, men inte ryska.

https://russkiymir.ru/en/news/284055/

. 

3 kommentarer:

 1. Illavarslande! Men det vore på sin plats att Nyhetsbanken förklarar varför de 16 ryskspråkiga kanalerna inte inkommit med ansökan och erforderliga handlingar. Om man inte gjort det så kommer ju saken i ett helt annat läge!

  SvaraRadera
 2. Nyhetsbanken vet inte allt.

  Men den officiella argumentation verkar motsägelsefull och blir det dessutom böter för enskilda eller grupper av enskilda som tar ner ryska kanaler med satellit ser jag det som en uppenbar kränkning av de rysktalandes mänskliga rättigheter.

  Sen är det ju så - vilket alla vi satellitentusiaster vet - att FTA-kanaler (Free-to-Air) kan redistribueras fritt i kabelnätverk jorden runt. Dit hör de nu stoppade ryska kanalerna. Så varför Lettland ska införa en egen licensiering av något som är fritt i resten av världen är svårt att förstå.

  Kan det handla om vanlig smygfascism?

  SvaraRadera
 3. Jag undrar hur många västliga kanaler som drabbas på samma sätt som de ryska av Lettland? Jag gissar på 0 västliga kanaler.

  Peter Johansson

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.