19 feb. 2021

D-vitamin lika viktigt som vaccin?


En färsk undersökning som presenteras i kommande nummer av Lancet vittnar om dramatiska effekter av behandling med stora doser D-vitamin av covid-patienter.

Med ett så enkelt redskap minskade antalet dödsfall med 64 procent.
Att D-vitamin kan spela en mycket viktig roll i förebyggande och behandling av Covid-19 är känt sedan en tid tillbaka.

Men nu visar en storskalig spansk studie att höga doser D-vitamin till covid-patienter reducerar antalet som behöver intensivvård med 80 procent och sänker dödstalet med 64 procent.

Möjligheten att dessa fynd är slumpartade förnekas av forskarna. Dessutom fann de inga biverkningar även när stora doser gavs på kort tid till de inlagda patienterna.

Det är häpnadsväckande siffror som förtjänar att vara på förstasidorna, skriver Jonathan Cook i Information Clearinghouse, "särskilt i en tid då politiker och läkare är osäkra på om de någonsin kommer att hitta ett enda dundervaccin mot Covid när nya varianter dyker upp som påskliljor om våren".

Om D-vitamin faktiskt kan fungera som något av botemedel för många av dem som är inlagda på sjukhus med Covid, kan man dra slutsatsen att det bör vara ännu effektivare när det används profylaktiskt. De flesta människor på nordliga breddgrader borde ta D-vitamin stora delar av året i betydande doser - långt mer än de 10 milligram om dagen som rekommenderas av brittiska myndigheter, menar Cook.

Till saken hör att de främsta sätten att skaffa sig D-vitamin är dagsljus och bra kost.

Stefan Lindgren


4 kommentarer:

 1. Kenneth Lundgren skriver:
  Detta med D-vitamin är intressant och det fanns tidigt i den nuvarande pandemin tecken på att D-vitaminbrist var en av de bakomliggande orsakerna till att folk dog i corona.

  Den 10 augusti 2011 publicerade Svenska Dagbladet en artikel om att äldre ofta har brist på D-vitamin. Se länken https://www.svd.se/aldre-har-ofta-brist-pa-d-vitamin.

  D-VITAMINBRIST HOS MÅNGA ÄLDRE

  Region Jönköpings län - som av någon anledning kallar sig Region Plus -publicerade den 13 september i Powerpoint form resultatet av en studie av Maria Samefors som visar på D-vitaminbrist hos äldre på särskilt boende. Se länken https://plus.rjl.se/info_files/infosida40101/d_vitamin_maria.pdf Studien visar också att ”D-vitaminbrist är associerat till en ökad risk för död.” Risken för död var fördubblad i den den fjärdedel som hade lägsta D-vitaminnivårena jämfört med den fjärdedel som hade högsta. D-vitaminvärden mellan maj och oktober var högre jämfört med än mellan november till april Det ser ut som en tanke att samma grupp som är särskilt utsatt för Covid19 är den samma som har lägre nivåer av D-vitamin. DVS att D-vitaminnivårna är en av de bakomliggande faktorerna för att de äldre dör i samband med covidinfektion .

  SvaraRadera
 2. Jag gjorde en kommentar. Den försvann då jag tryckte på "förhandsgranska"
  Mats BV Ericsson

  SvaraRadera
 3. Jag beklagar. Systemet är långt ifrån perfekt. Jag rekommenderar att skriva först, klipp och klistra in texten sen.

  SvaraRadera
 4. https://youtu.be/ha2mLz-Xdpg
  Förklarar D-vitaminets roll i immunförsvaret och att det ska ges som botemedel - men framför allt förebyggande. Det kan nämligen ta veckor innan vitaminet kan förbättra immunförsvaret. Det ska först mätta fettvävnaden.
  Mats BV Ericsson

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.