25 juli 2020

Ska USA bestämma över Europas 5G?

Med Storbritanniens beslut att fullständigt utesluta Huawei från utvecklingen av landets 5G-näten ökar det amerikanska trycket på Berlin och Bryssel för att göra samma sak som London.

Den brittiska regeringen kräver till och med att Huawei-teknik avinstalleras och skrotas. Regeringen medger att detta kommer att försena byggandet av nätverket i två till tre år och kosta upp till 2 miljarder pund.


USA:s president Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare besökte nyligen Paris för att också tvinga Frankrike, Italien och Förbundsrepubliken Tyskland att helt utesluta det kinesiska företaget.

Medan utrikesminister Maas anses öppen för begäran tillkännagav ekonomiminister Peter Altmaier: "Vi kommer inte att utesluta Huawei från 5G-nätverket." Storbritannien arbetar nu med ett alternativ som kan inkludera Tyskland. Enligt experter kan det ta år att förverkliga dem. Och EU har redan halkat efter i 5G-utvecklingen.

Tre år, två miljarder
Den brittiska regeringens kovändning mot Huawei kom efter påtryckningar från USA.  Huawei-tekniken får inte användas från och med den 1 januari nästa år och år 2027 måste alla Huawei-delar som redan är installerade tas bort och ersättas av produkter från andra tillverkare. Fiberoptiska nätverk bör också vara "Huawei-fria" om cirka två år.

Den brittiska digitalministern Oliver Dowden medger öppet att åtgärderna mot det kinesiska företaget  kommer att försena utvecklingen av 5G-nätverk "med två till tre år" och att kostnaderna "kommer att öka med upp till 2 miljarder pund". [1] Dessutom är landet nu beroende av en enda tillverkare under överskådlig framtid.

30 procent dyrare
Med Londons kursbyte ökar trycket på andra länder att gå med i Huawei-bojkotten.  Dowden sade  att han trodde att Kanada hade "en slags analys som liknar vår." [2]

Kanada har hittills vägrat att ge efter för USA och är fortfarande öppet för ett möjligt samarbete med Huawei inom 5G. Det är emellertid nu det enda landet i "Five Eyes" [3] underrättelsegemenskap som ännu inte har uteslutit det kinesiska företaget från sina 5G-nät.

Trycket på Indien ökar också avsevärt. Indiens beslut är av stor vikt eftersom landet inte bara erbjuder en enorm marknad utan också får ett ökande ekonomiskt inflytande globalt. Även om New Delhi ser sig som Pekings asiatiska rival, har det ännu inte gått med i den amerikanska bojkotten av Huawei:

Experter bekräftar att uteslutandet av det kinesiska företagets teknik kommer att öka kostnaderna för 5G-konstruktion med cirka 30 procent. Dessutom skulle New Delhi då utsättas för hårt tryck från duopolet  Ericsson (Sverige) och Nokia (Finland). [4]

Trycket från Washington
Sist men inte minst ökar Washington också trycket på Berlin och EU. Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare, Robert O'Brien, besökte nyligen Paris för samtal; Washington sticker inte under stol med att det vill stoppa kinesisk 5G-teknik i hela EU. [5]

O'Brien förhandlar inte bara med franska, utan också med brittiska, italienska och tyska byråer i syfte att uppnå största möjliga uteslutning från Huawei. Frankrike har hittills vägrat att utesluta Huawei i princip men överväger att rekommendera att företag som ännu inte samarbetar med den kinesiska gruppen fortsätter att göra det. [6]

Telecom Italia (TIM) uteslöt nyligen Huawei från sina 5G-tester; företaget har dock aldrig arbetat med den kinesiska gruppen i Italien. [7]

I Irland, Sverige och Ungern, bland andra, används Huawei-teknik redan av vissa leverantörer för att sätta upp sina 5G-nät. [8] Det massiva amerikanska trycket fortsätter i hela Europa.

"Armageddon"
Konflikterna intensifieras också i Tyskland. Regeringen har ännu inte fattat något beslut. I juni tillkännagavs att Deutsche Telekom inte ville vänta längre och att dess 5G-nätverk hade börjat med teknik från Ericsson (Sverige) och Huawei. Huawei-teknik ska "naturligtvis" inte användas i 5G-kärnområdet. [9]

I interna dokument från bolaget Telekom sägs att det vore ett rent "Armageddon" (Ragnarök) om Tyskland på grund av USA:s påtryckningar måste avstå från Huwei-teknik.

Som nu är fallet i Storbritannien måste tyska bolag i så fall ta bort redan installerade Huawei-komponenter: det skulle ta upp till fem år och kosta minst tre miljarder euro. [10] Den brittiska regeringens uppskattningar visar att den bedömningen är realistisk. Maktkampen fortsätter i den federala regeringen. Medan den tyske utrikesministenr Heiko Maas fortfarande är öppen för att utesluta Huawei, sa ekonomiminister Peter Altmaier nyligen: "Vi kommer inte att utesluta Huawei från 5G-nätverket." [11] Uteslutning borde "bara komma på tal om den nationella säkerheten visar sig vara i fara ". Det är inte fallet.

Nebulöst alternativ
Storbritannien arbetar med ett 5G-projekt, som eventuellt också kan omfatta Tyskland. Det planeras främst som ett "Five Eyes" -projekt. Enligt rapporter är syftet att stärka 5G-leverantörer från Europa - Ericsson (Sverige) och Nokia (Finland) - och förlita sig på OpenRAN-tekniken. Kärnan i OpenRAN sägs vara att etablera "öppna standarder" som säkerställer att mobil teknik kan utbytas utan problem.

Om projektet inte genomförs inom ramen för "Five Eyes" överväger Storbritannien och USA uppenbarligen att genomföra det med en grupp stater som kallas "D10" (de 10 "demokratiska" länderna) med vilket avses G7, Indien, Japan och Sydkorea. [12] Tyskland skulle ingå via G7.

Men experter påpekar att OpenRAN också kommer att försvaga marknadspositionen för de europeiska 5G-leverantörerna Ericsson och Nokia - och att genomförandet av hela projektet kan innebära flera års försening av 5G-utbyggnaden.

https://www.german-foreign-policy.com/news/detail/8335/

[1] Uttalande om telekom. gov.uk 07/14/2020.
[2] Storbritannien säger att Kanada har en liknande Huawei-analys som Storbritannien. reuters.com 07/14/2020.
[3] "Fem ögon" tillhör USA, Kanada, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland. Fusionen bygger på samarbetet mellan de fem medlemmarna i andra världskriget.
[4] Aashish Aryan: USA säger Huawei, ZTE är "nationella säkerhetshot": Hur kommer detta att påverka Indien? indianexpress.com 01.07.2020.
[5] Daniel Lippman: Trumps nationella säkerhetsrådgivare på väg till Europa för samtal om Kina. politico.com 07/11/2020.
Frankrike vill inte ha ett fullständigt förbud för Huawei i 5G-expansion. handelsblatt.com 07/05/2020.
[7] Exklusivt: TIM utesluter Huawei från 5G Core Equipment Anbud i Italien, Brasilien. nytimes.com 07-09-2020.
[8] Patrick Wintour: Europa delat på Huawei i takt med att USA: s press att släppa företaget växer. theguardian.com 07/13/2020.
Stephan Scheuer: Deutsche Telekom vill utöka 5G tillsammans med Huawei. handelsblatt.com 06/19/2020.
[10] Moritz Koch, Stephan Scheuer: "Armageddon" -scenariot: Telekom spelar genom Huawei-trycket. handelsblatt.com 16.06.2020.
[11] "Jag är inte världsläraren". Frankfurter Allgemeine Zeitung 11 juli 2020.
[12] Helen Warrell, Alan Beattie, Demetri Sevastopulo: Storbritannien vänder sig till "Five Eyes" för att hjälpa till att hitta alternativ till Huawei. ft.com 07/13/2020.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.