5 juli 2020

73 länder stöder Kinas säkerhetslag för Hongkong

Hongkongs chefsminister Carrie Lam.
Sedan Kuba avgivit ett gemensamt uttalande för 53 länder vid den pågående 44:e sessionen i FN:s råd för mänskliga rättigheter på tisdagen, välkomnades lagen om skydd av Hongkongs nationella säkerhet av ytterligare 20 länder under sessionen.

Den ryska representanten konstaterade att Hongkong är en rent intern fråga i Kina och sade att Ryssland starkt stöder Kinas praxis av "ett land, två system".


Laos välkomnar Kinas ansträngningar att skydda nationell säkerhet genom att upprätta och förbättra det rättsliga systemet och verkställighetsmekanismerna för Hongkong. Representanterna för

Myanmar och Kambodja betonade att nationell säkerhetslagstiftning var en fråga om nationell suveränitet. De var båda överens om att den nya lagstiftningen kan skydda nationell säkerhet såväl som "ett land, två system" och hoppades att Hongkong  kommer att fortsätta att njuta av fred, stabilitet, harmoni och välstånd.

Carrie Lam, verkställande direktör för Hong Kong, talar via videolänk på mötet som ägde rum i Genève, Schweiz.

Afghanistan, Kap Verde, Burundi, Demokratiska folkrepubliken Korea (DPRK), Venezuela, Kamerun,  Serbien, Armenien, Tchad, Tanzania, Kirgizistan, Maldiverna, Etiopien, Elfenbenskusten,  Madagaskar, Indonesien, Vietnam, Bahrain, Sudan, Algeriet, Nigeria, Marocko, Laos och Vietnam var några av de andra länder som tog ställning för Kinas säkerhetslag för Hongkong.

På den andra sidan fanns stater som fördömde Kinas säkerhetslag, bl.a. Kanada, de skandinaviska och baltiska staterna samt Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

Medlemskapet i rådet cirkulerar bland FN:s medlemsstater så att 47 länder ingår varje år. USA utträdde ur rådet 2018.

https://news.cgtn.com

Följ sessionens arbete här: https://www.ohchr.org/EN/HRBodies/HRC/Pages/Home.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.