3 juli 2020

Uttalande om Syrien

En bild från mötet i höstas i Ankara. Nu har de tre hållit en videokonferens.
Ryssland, Iran och Turkiet antog i onsdags ett gemensamt uttalande om Syrien dag efter en videokonferens med ledarna för länderna som garanterade Astana-processen, säger Kremls presstjänst.
 
Presidenterna i de tre länderna diskuterade den nuvarande situationen på marken i Syrien, granskade utvecklingen sedan deras senaste möte den 16 september 2019 i Ankara och bekräftade sin beslutsamhet att stärka den trilaterala samordningen mot bakgrund av deras avtal, säger det gemensamma uttalandet.

De tre partierna "insisterade på sitt stadiga engagemang för den syriska arabiska republikens suveränitet, oberoende, enhet och territoriella integritet samt för målen och principerna i FN:s stadga", heter det vidare.

De avvisar alla försök att skapa nya verkligheter på marken under förevändning att bekämpa terrorism, inklusive illegitima initiativ för självstyre, och uttryckte sin beslutsamhet att motsätta sig separatistiska program som syftar till att undergräva Syriens suveränitet och territoriella integritet liksom grannländernas nationella säkerhet.

De tre parterna undersökte i detalj situationen i deeskaleringszonen i Idlib och betonade behovet av att upprätthålla lugnet på marken genom att genomföra alla Idlib-avtal fullt ut, säger dokumentet.

De uttryckte också djup oro över den humanitära situationen i Syrien och effekterna av covid19-pandemin, och uppmanade det internationella samfundet, särskilt FN och dess humanitära byråer, att öka sitt bistånd till alla syrier utan diskriminering, politisering och villkor.

Uttalandet sade att presidenterna enades om att hålla nästa trepartsmöte i Iran så snart som möjligt.

Processen mot en fredlig reglering i Syrien, även känd som Astana-processen, lanserades i januari 2017 av Ryssland, Iran och Turkiet i Astana, huvudstad i Kazakstan, som senare bytt namn till Nursultan.

källa: http://french.peopledaily.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.