30 juli 2020

33 ryssar gripna i Minsk

Gripandet av 33 ryska medborgare i Vitryssland igår onsdag har väckt uppseende. Det har antytts i media att det kan vara fråga om inblandning i den pågående valrörelsen.
 
Den ryska ambassadören i Vitryssland Dmitrij Mezentsev (bilden) medger att  ryssarna som arresterats i republiken är anställda i ett privat säkerhetsföretag.

"Anledningen till deras ankomst till landet var att de ingått avtal med ett kommersiellt företag som är registrerat här i Vitryssland, och var och en av de ryssar som anlände hade ett anställningsavtal med detta företag," sa diplomaten i ett uttalande.

Han noterade att enligt information "som ännu inte har förtydligats" kan ryssarna vara anställda i ett privat säkerhetsföretag, som enligt avtalet "krävs för att säkerställa skyddet av energiinfrastruktur och resurser utomlands."

Enligt Mezentsev är tolkningen av vissa medier att de kvarhållna ryssarna befinner sig i Vitryssland som ett försök att blanda sig i republikens inre angelägenheter  grundlösa.

Den 29 juli tillkännagav den statliga vitryska nyhetsbyrån BelTA gripandet av 33 ryssar i Vitryssland.

Kreml räknar med att de fångarnas rättigheter respekteras fullt ut.

Händelserna kommer bara fyra dagar efter att centrala valkommissionen underkände två kandidater i presidentvalet
Valerij Tsepkalo and Viktor Babaryko, båda med viss rysk anknytning. Tsepkalo har lämnat Vitryssland och vistas i Ryssland för att undgå gripande, säger han. Babaryko, som är en tidigare hög tjänsteman i ryska Gazproms vitryska avläggare, sitter gripen för brottsanklagelser.

belta.by

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.