31 juli 2020

USA:s bombningar i Afghanistan de värsta någonsin

Ataullah, från Ghazni-provinsen, som enligt sin mor förlorade benet i en luftattack, får behandling den 22 september 2019 i Kabul, Afghanistan. Fotografi: Paula Bronstein / Getty Images
Idag talas högstämt om den nya vapenvilan i Afghanistan. Men bakom fredskulisserna fortsätter USA-militären en skoningslös jakt på nyss frisläppta talibaner och deras familjer.

Vad få uppmärksammat är att USA i fjol fällde rekordmånga bomber över Afghanistan. 
7 423 bomber och andra projektiler, den högsta siffran sedan Pentagon började föra statistiken 2006.
Avsikten med USA:s bomboffensiv 2019 - en åttafaldig ökning från 2015 - var att tvinga talibanerna till eftergifter. Av allt att döma har fortsatte bombningarna 2020. 1 012 flyganfall hade registrerats av Bureau of Investigative Journalism (TBIJ) till och med mars.

Eftersom strålkastarljuset inte alls är riktat mot USA-militären och rapporteringen från Afghanistan styrs av USA kan bombningar och drönarattacker fortsätta. När USA slår till förklarar dess militär fräckt att det inte strider mot vapenvilan. Se exempelvis här.)

Enligt FN-uppgifter stod USA för hälften av de 1 149 civila dödsfall som tillskrivs USA-sidan inklusive regeringsstyrkor under de första tre kvartalen av 2019. För de tre första månaderna i år noterar TBIJ 124 döda.

I själva verket är det inget som tyder på att USA tänker släppa sin kontroll över Afghanistan utan kommer att fortsätta sina ansträngningar att bryta ned denna nation och släcka varje gnista av motstånd.

Även om president Trump gjort betydligt mer än Obama för att dra tillbaka USA:s trupper (vilket båda presidenterna haft på sitt valprogram) så är den djupa staten, den militärindustriella och mediala komplex som styr USA, i grunden beredd att på nytt utlösa fullt utplåningskrig i Afghanistan den dag de kan få presidentens fullmakt till detta.

USA:s marionettregering i Kabul motsätter sig att släppa de sista ca 400 av de cirka 5 000 talibanfångar som man lovat släppa, medan talibanerna släppt alla sina fångar. USA säger att "de mest fruktade" talibanerna inte får gå fria. Det visar hur liten vikt USA fäster vid att uppfylla sina egna löften. Supermakten leker katt och råtta med talibanerna och när i själva verket planer på att "ta ut" var och en av dem.

Sveriges radio gjorde i nyhetsrapporteringen idag sitt bidrag till förvirringen genom att låta chefen för Voice of America, den amerikanska propagandasändaren i Kabul, står för lägesanalysen.

Stefan Lindgrenhttps://theintercept.com/2020/06/03/children-killed-airstrikes-afghanistan-tbij-report/
https://www.thebureauinvestigates.com/drone-war/data/afghanistan-reported-us-covert-actions-2020

1 kommentar:

  1. Bombningen av Afghanistan i detta skede när talibanerna sägs ha kontroll över 70 procent av landytan verkar fullständigt irrationell. Det leder tankarna till den senare bombningen av Laos då det inte fanns några krigsskäl för att göra detta. Bombplanen som återvände till sina baser i Thailand från sina bombräder över Vietnam tömde alla sina restbomber över Laos bara för att det syntes praktiskt att göra så. Femtio år senare är Laos fortfarande förpestat av miljoner klusterbomber som detonerar så fort ett barn plockar upp dem.

    Det verkar som att USA nu tömmer alla sina resterande förråd i ett krig som från början var fullkomligt missriktat, vilket Pentagons egen internrapport har bekräftat. Alla liv är inte lika värda för USA och deras vasaller.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.