4 mars 2020

Oönskat fredsavtal redan makulerat?

Trump är den förste USA-president som lyft på luren för att tala med talibanerna
Den amerikanska militärens talesman Colon Sonny Leggett sa i en tweet onsdag att USA-trupperna för första gången på 11 dagar gått till anfall mot talibanerna.
 
Attacken påstås vara ett svar på att  talibaner angripit afghanska regeringsstyrkor i Nahr-e Saraj i södra Helmand-provinsen.

Leggett tillade att Taliban-styrkorna hade genomfört 43 attacker mot afghanska trupper på tisdagen i Helmand.

Leggett uppmanade talibanerna att stoppa attackerna och upprätthålla sina åtaganden enligt det avtal som undertecknades den 29 februari mellan deras ledare och USA:s sändebud Zalmay Khalilzad i Doha, Qatar, som fastställer villkoren för USA:s tillbakadragande från Afghanistan.

President Donald Trump bekräftade tisdagen att han talat i telefon med en taliban-ledare, vilket gjorde honom till den första USA:s president som tros ha någonsin talat direkt med gruppen som i nästan 19 år gjort motstånd mot USA:s och Nato:s närvaro i Afghanistan.*

Det afghanska inrikesministeriet säger att 4 civila och 11 militärer dödades i onsdags i en våg av talibanattacker över hela landet under det senaste dygnet. Minst 17 talibaner under sammanstötningarna.

Taliban har hittills inte tagit på sig ansvaret för några av dessa attacker eller kommenterat USA:s luftattacker idag onsdag.

Talibanernas talesman Zabihullah Mujahid sa emellertid till AP på onsdagen att en veckas minskning av våldet som började vid midnatt den 21 februari var slut.

Baserat på avtalet mellan USA och talibanerna ska fredsförhandlingar mellan de krigande afghanska sidorna inledas den 10 mars. Den afghanska regeringen har emellertid redan avvisat att talibanfångar skulle friges innan samtalen inleds, en förutsättning som talibanerna säger var en del av avtalet med USA:s.

Leggett sade att de amerikanska styrkorna ansvarar för att försvara sina afghanska allierade enligt avtal mellan de amerikanska och afghanska regeringarna.

Två saker tycks klara.

Ett, att Trumpadministrationen menar allvar och vill ut ur Afghanistan före valdagen. USA har redan lagt ett förslag i FN om att talibanerna ska tas bort från FN:s terroristlista, vilket ockspå föreskrivs i avtalet.


Två, att starka krafter verkar för att skjuta avtalet i sank: Demokratiska partiets ledning i USA, som missunnar Trump en framgång och struntar i det afghanska folket; Pentagon och ett flertal Nato-länder som riskerar att se löjligt ut för att ha fört ett onödigt krig i 19 år samt USA:s alla klienter i Afghanistan som riskerar sina positioner när talibanerna ställer krav på att få dela makten.

https://www.news18.com/news/world/us-strikes-taliban-forces-in-afghanistan-in-first-hit-since-peace-deal-2525475.html


* inkl. informella Nato-medlemmar som Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.