14 mars 2020

Manning fri - för den här gången

En federal domare i Virginia, USA, Anthony Trenga, beordrade i torsdags frisläppandet av visselblåsaren Chelsea Manning efter nästan ett år av fängelse.

Domaren lät fängsla  Manning för att  ha vägrat vittna inför en s k Grand Jury om frågor som rör Wikileaksgrundaren Julian Assange.
Men nu när juryn har avslutat sitt  arbete finns det inte längre någon rättslig grund att hålla Manning fängslad.

2010 var Manning en menig i armén med tillgång till några av de amerikanska militärens klassificerade nätverk.

Manning läckte uppgifter om USA:s krig i Mellanöstern och en enorm mängd hemliga militära dokument till Wikileaks i hopp om att få till stånd en nationell debatt.

Men den amerikanska regeringen identifierade snabbt Manning och ställde  henne inför en militär domstol. 2013 dömdes hon till 35 års fängelse. Men strax innan president Obama lämnade sin post 2017 sänkte han Mannings straff, så att hon kunde släppas i förtid.

Faktiskt har hon fängslats två gånger för vägran att vittna.  Hon fängslades i mars 2019 men när juryns mandat gick ut i maj släpptes hon. Den friheten varade bara en vecka innan de federala myndigheterna kallade in ytterligare en jury som ville höra Manning. Återigen vägrade hon att vittna, så domaren lät fängsla henne, ett straff som alltså upphörde i torsdags.

Förutom att ha avtjänat fängelsestraff har Manning ådömts dryga böter. Hon ska betala så mycket som 1 000 dollar per dag som hon vägrat att vittna.

Sammanlagt har hon en skuld på 250 000 dollar som hon saknar realistiska möjligheter att betala.

red

1 kommentar:

  1. Nog kan vi med lätthet få ihop den summan. Vi är många! Men det är inte rätt att göda deras korrupta rättssystem med sådana skänker.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.