31 mars 2020

Nato fortsätter öva nära vitryska gränsen

Under pågående covid19-kris vägrar Nato att avblåsa storövningen Defender Europe 2020
MINSK, 30 mars (BelTA) - Inga uttalanden har gjorts om att Nato-övningen Defender Europe 2020 har avbrutits, förklarade Vitrysslands försvarsminister Viktor Chrenin den 30 mars.


Tre deloperationer är i full gång: Natos "Enhanced Forward Presence" med fyra bataljoner utplacerade i Polen, Litauen, Lettland och Estland , USA:s Atlantic Resolve och NATO: s airspace defense mission.


Viktor Chrenin säger till BelTA:

”Nato-övningen Defender Europe 2020 minskade i intensitet den 16 mars på grund av den komplicerade epidemiologiska situationen. Ett antal länder (Tyskland, Italien, Nederländerna) har redan gett upp övningen.

Storbritannien kommer att dra tillbaka sina styrkor och sin materiel helt. Allierade övningar i Litauen, Lettland och Estland har avbrutits. Inga uttalanden har emellertid gjorts om att Defender Europe 2020 har avslutats. Det är därför vi fortsätter med den planerade utbildningen av våra väpnade styrkor och genomför alla händelser på egen hand, utan att någon hjälp tar hänsyn till åtgärder nära våra gränser.”

Stör Vitryssland
Enligt chefen för den vitryska militära underrättelsetjänsten Pavel Tichonov, pågår nu tre operationer i Europa: Natos "Enhanced Forward Presence" med fyra bataljoner utplacerade i Polen, Litauen, Lettland och Estland , USA:s Atlantic Resolve och NATO:s Airspace defense mission.

”Övningen för Defender Europe 2020 fortsätter mot denna bakgrund. Den första etappen - utplacering av trupper - närmar sig slutförandet. Den andra etappen planeras till 22 april - 22 maj men USA:s och Nato: s gemensamma militärledare har justerat sina planer på grund av coronaviruspandemin. En stridsgrupp utplaceras i Tyskland och Polen istället för tre stridsgrupper på brigadnivå. Fyra övningar har redan avbrutits, jag tror att det aktiva stadiet i denna operation också kommer att justeras, ”sa Pavel Tichonov.

Han betonade att utplaceringen av utländska väpnade styrkor nära landets gräns inte kan undgå att störa Vitryssland. "Vi fortsätter med schemalagda händelser och åtgärder," konstaterade han.

Sedan januari har den amerikanska armén utplacerat 6 000 USA-soldater i Europa, meddelade Nato-kommandot den 16 mars. Dessutom kommer 9 000 USA-soldater baserade i Europa att delta i övningen.

USA:s deklarerade syfte är att "sätta in en trovärdig stridsstyrka i Europa till stöd för Nato", uppenbarligen mot "rysk aggression".

Kärnvapenövning
Enligt den italienska tidningen il Manifesto är det verkliga syftet med övningen dock att utbilda styrkorna i kärnvapenkrig. Det har bekräftats av general Tod D. Wolters, chef för USA:s europeiska kommando och som sådan är han befälhavare för amerikansk europeisk befäl och högsta allierade befälhavare i Europa.

Den 25 februari 2020, under en utfrågning i USA-senatens försvarsutskott , förklarade USA: s flygvapenkommissionär - USA:s Europa-ÖB, general Tod D. Wolters: "Kärnvapnen är den högsta garantin för de allierades säkerhet, och garanterar varje amerikansk militär operation i Europa. "

Den 18 mars rapporterades att två amerikanska kärnvapenbärande attackplan B-2 Spirit anlände från USA den 9 mars, efter att ha flugit över Island och Nordatlanten eskorterade av tre norska F-35 jaktflygplan.

"Flexibel" syn på första användning

Dessa två typer av flygplan är utformade för att använda de nya B61-12-kärnvapnen, som USA snart kommer att utplacera i Italien och andra europeiska länder som ersättning för de nuvarande B-61.

När senator Fischer frågade Walters vad han tyckte om att inte vara den första att använda kärnvapen, svarade generalen: "Senator, jag är en anhängare av en flexibel politik för första användningen."

Den ansvarige för USA/Nato: s kärnvapen i Europa förklarade alltså officiellt att han är anhängare av att USA/Nato ska kunna vara först att tillgripa kärnvapnen.

I samma utfrågning sade general Wolters att USA:s Europakommando stöder rekommendationerna i Nuclear Posture Review 2018  att utplacera den ballistiska missilen W76-2 med liten kärnladdning.

Detta vapen har redan installerats på ubåtar men kan också installeras på marken nära "fiendens" territorium.


Introduktionen av dessa vapen liksom den "flexibla" synen på att vara först att tillgripa kärnvapen sänker trölskeln för kärnvapenkrig, konstaterar il Manifesto.

BelTA 30/3, il Manifesto 23/3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.