5 mars 2020

Eldupphör vid midnatt i Idlib


Kännbara turkiska förluster inne i Syrien har tvingat Turkiets president Erdogan att resa till Moskva för att rädda ansiktet.

I samtal med sin ryske kollega Vladimir Putin har han gått med på eldupphör i Syriens Idlib-provins från midnatt. De turkiska trupperna tillåts endast patrullera inne i Syrien i samarbete med rysk militär.


Terrorister från Hayyat Tahrir al-Sham - en avläggare av al Qaida som stöds av Turkiet, USA och Qatar - startade en storskalig attack på de syriska regeringsstyrkornas positioner den 27 februari. Den syriska armén besvarade elden och dödade 36 turkar.

Ankara svarade med att starta "Operation Spring Shield" och angripa syriska styrkor.

Enligt den ryska militären skulle de turkiska trupperna inte vara närvarande i det område där de blev angripna. President Vladimir Putin hävdar att inte ens den syriska armén visste var de turkiska trupperna befann sig.

I det preliminära avtal som de två stora regionala aktörerna har kommit överens om ingår följande punkter:

- En vapenvila i Idlib-provinsen som startar klockan 00:01 den 6 mars.

- Ryssland och Turkiet kommer att inleda gemensamma patruller längs motorväg M4 i Syrien.

- Patrulleringen kommer att ske från bosättningen Tronba, belägen 2 km väster om den strategiska staden Saraqib, till bosättningen Ain al Havr.

- En säkerhetskorridor på 12 km för kommer att dras byggas norr och söder om motorvägen som förenar Lattakia och Aleppo.

"De specifika parametrarna för hur säkerhetskorridoren fungerar kommer att komma överens av Rysslands och Turkiets försvarsministerium inom sju dagar", sa den ryska utrikesministern Sergej Lavrov.

Båda länderna enades om ansträngningar för att förhindra ytterligare försämring av den humanitära situationen i Syrien.


För Erdogan var mötet med Putin otvivelaktigt ett sätt att rädda ansiktet.

Faktum är att han står under hårda angrepp på hemmaplan för sin inblandning i Syrien. I parlamentet utbröt slagsmål i onsdags efter ett anförande av Republikanska folkpartiets  Engin Ozkoc som anklagade för att vara "oärlig, otydlig, låg och förrädisk."

Det var samma ord som Erdogan använde för att beskriva oppositionen under ett tal till medlemmarna i det egna partiet på onsdagen.

Ozkoc anklagade också presidenten för att skicka turkiska barn för att slåss i Turkietr medan Erdogans egna söner undviker långvarig militärtjänst.
Tidigare uttalade sig Republikanska folkpartiets ledare Kemal Kılıçdaroglu för förhandlingar med Syriens president Bashar Assad vilket fick Erdogan att kalla oppositionen för förrädare.

Men Erdogan försöker på flera plan att rädda sin felaktiga kurs genom att öka hastigheten. Idag sattes ca 1 000 specialpoliser in för att hindra Grekland att tränga tillbaka flyktingar som tagit sig in över gränsen.


När grekisk gränspolis försökte tränga tillbaka en massa på 4 900 flyktingar  skadades 164 flyktingar till följd av sammanstötningar.sputnik, war & peace


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.