4 mars 2020

Boliviakupp byggde på en lögn

Gruvarbetare demonstrerade för Morales 5 november i La Paz.
En ny studie av ett forskarteam från Massachusetts Institute of Technology (MIT) visar att Evo Morales valseger i oktober i fjol inte byggde på valfusk.
De amerikanska forskarna på MIT har därmed spräckt de falska påståendena som USA framfört för att motivera sitt stöd åt den våldsamma militärkuppen mot Bolivias socialistpresident Evo Morales.
Sanningen är att Morales är den legitimt valda presidenten i Bolivia. Han vann valet i oktober 2019 med stor marginal i en fri och rättvis tävlan. Efter publiceringen av denna nya studie har Argentinas president Alberto Fernández återigen försvarat Evo Morales och konstaterat att den bolivianska ledaren "vann förra årets val med mer än 10 procent".

Det verkliga bedrägeriet har faktiskt begåtts av Donald Trump-administrationen.  I Bolivia upphävdes demokratin med stöd från den amerikanska regeringen, eftersom folket valde "fel" president.

MIT-studien beställdes av Center for Economic and Policy Research (CEPR) och genomfördes av de amerikanska forskarna John Curiel och Jack R Williams som är specialiserade på valintegritet. De går emot  påståenden från den inflytelserika Washington-baserade organisationen av amerikanska stater OAS om ”allvarliga oegentligheter” i Bolivias val. I ett uttalande som släpptes under Bolivias rösträkningsprocess i oktober 2019 uttryckte OAS "oro" för den "svårförklarade förändringen av de preliminära resultaten".

Curiel och Williams skriver i Washington Post:


"Våra resultat var okomplicerade. Det förefaller inte vara en statistiskt signifikant skillnad i marginalen före och efter stoppet av den preliminära omröstningen. Istället är det mycket troligt att Morales överträffade ledde med mer än 10 procent i första omgången...  Det finns inga statistiska bevis för bedrägerier som vi kunnat hitta ... Sammantaget verkar OAS: s statistiska analys och slutsatser djupt felaktiga."

Morales verkliga brott var att ha avvisat USA:s dominans och sträva efter självständighet, utveckling och social integration.

Framgången för Morales regering var obestridlig. Under nästan 14 år minskades fattigdomen dramatiskt. Andelen av befolkningen som tjänade mindre än 5,50 dollar per dag sjönk från 48,1% till 24,7%. Strategiska sektorer i ekonomin - inklusive landets enorma mängder naturgas - nationaliserades och enorma statliga investeringar inleddes för att utveckla landet. Denna ekonomiska modell lyckades åstadkomma en genomsnittlig tillväxt på 3,2% per capita mellan 2006 och 2018.

Morales förberedde också Bolivia för framtiden som en pionjär  i den globala gröna revolutionen. Landet har en av de största kända reserverna av litium i världen. Detta mineral är en viktig komponent för produktion av elektriska batterier. I stället för att bara exportera detta råmaterial obearbetat investerade Bolivia i att bygga statliga fabriker för att producera batterier för elbilar.

Uppenbarligen var detta helt oacceptabelt för USA - som tillsammans med sina lokala allierade försöker inleda ett neoliberalt angrepp på landet. Luis Arce, den tidigare ekonomiministern i Bolivia under Morales och årets presidentkandidat från MAS (Morales "Rörelse för socialism"), har varnat för att den USA-stödda diktaturen i Bolivia redan förbereder sig för att privatisera landets litium till förmån för transnationella företag.

Efter den USA-stödda kuppen den 10 november 2019 styrs Bolivia nu av en ultrahöger-, rasistisk diktator - Jeanine Añez - vars partis valallians endast fick 4% i oktobervalen.

Nya val har planerats till den 3 maj 2020. De organiseras av valmyndigheterna som utses av den bolivianska diktaturen. USA och Bolivias högerparti hoppas kunna använda dessa val för att göra anspråk på några demokratiska referenser för att styra landet.

Problemet som de står inför är emellertid att  Morales och hans MAS-parti behåller sin popularitet. Luis Arce, till exempel, leder i opinionsmätningar med cirka 32%. Centrum-högerns Carlos Mesa ligger på 23%, Añez  på 21%, och Fernando Camacho - en av kuppens anstiftare -  på 15%.

Folket i Bolivia kämpar vidare för oberoende och självbestämmande. De behöver internationell solidaritet och för att sanningen om USA:s roll i högerkuppen 2019 ska komma fram.

The Canary 3/3

2 kommentarer:

  1. Tack för en bra artikel!
    För att läsa mer om kampen mot diktaturen i Bolivia rekomenderas denna grupp.
    https://www.facebook.com/groups/1044086212607116/

    SvaraRadera
  2. Bra professor Karl Kristoffer Andersson KKA-OSLO

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.