27 juni 2018

Möte om Koreas järnvägar


PANMUNJOM, Korea, 26 juni (Joint Press Corps-Yonhap) De båda Koreas håller samtal för att diskutera samarbete om att knyta samman och modernisera de båda staternas järnvägar som en del av ansträngningarna att följa upp avtalet från deras senaste toppmöte.

För Sydkorea kan en återförening av järnvägarna innebära ett ekonomiskt lyft då landets industriprodukter kan transporteras på järnväg hela vägen till Europa.
Mötet började klockan 10 på södra sidan av byn Panmunjom. Sydkorea skickade en delegation med tre medlemmar ledd av vice transportminister Kim Jeong-ryeol. Hans motsvarighet är vice järnvägsminister Kim Yun-hyok.

Mötet på mötet varade ungefär en timme och efterföljande samtal pågår för att diskutera detaljer, sade det sydkoreanska ministeriet.

De förväntas fokusera på att ansluta och modernisera järnvägar som sträcker sig över den interkoreanska gränsen i den västra och östra delen av den koreanska halvön.

I den västra regionen har de båda Korea redan järnvägar som förbinder södra Seoul med nordvästra gränsstaden Sinuiju på nordsidan, men de behöver moderniseras för korrekt drift.

De båda Koreas väntas också diskutera en sammanbindning av sina järnvägar i den östra regionen som sträcker sig över den interkoreanska gränsen. Sträckan Gangneung-Jejin är fortfarande avskuren sedan kriget 1950-53.

Parterna kom nyligen överens om att tillåta återföreningar av familjer som separerades av kriget i augusti, den första händelsen i sitt slag sedan oktober 2015. De lovade också att bilda gemensamma i några sporter under de kommande asiatiska spelen.

Sydkorea har nyligen anslutit sig till International Organization for Railway samarbete (ORC), vilket gör det möjligt att ansluta dess järnvägar till Transsibiriska järnvägen genom Nordkoreas territorium.

Sydkorea hoppas kunna transportera sådant gods till Europa via Transsib, som idag skickas den längre sjövägen. Enligt en talesman för de ryska järnvägarna, Gennadij Bessonov, är Ryssland helt klart för att ansluta den Transkoreanska järnvägen till Transsib.


https://ria.ru/world/20180626/1523423545.html

http://english.yonhapnews.co.kr/northkorea/2018/06/26/8/0401000000AEN20180626001652315F.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.