1 juni 2018

Juncker attackerar Italien

Europeiska kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker  anklagar italienarna för att inte arbeta tillräckligt hårt, för att vara korrupta och inte vilja lös Syditaliens problem.
Mot honom står Europeiska rådets ordförande Donald Tusk som varnar för att försöka läsa upp italienarna.

Samma principiella klyfta som tidigare öppnat sig inom EU vad gäller flyktingpolitiken har också framkommit med all önskvärd tydlighet i fråga om den italienska regeringskrisen, som nu lösts genom att Lega och femstjärneörelsen fått bilda regering med en mindre justering av dess uppsättning.

Dagen efter att den italienska presidenten Sergio Mattarella hade försvarade Italiens plats i euroområdet genom att stoppa den regering väljarna röstat fram fick han eldunderstöd av Europeiska kommissionen ordförande Jean-Claude Juncker som sa att han inte kunde acceptera "att alla landets problem skulle skyllas på EU eller kommissionen".

"Italienare måste ta hand om de fattiga regionerna i Italien. Det betyder mer arbete; mindre
korruption; mer allvar", sa Juncker.

När den tyske kommissionären Günther Oettinger skadeglatt konstaterade att den italienska börsen sjunkit 13 procent och menade att "en kollaps på marknaderna skulle kunna lära italienarna att inte rösta på populister" kunde ordföranden i Eorpeiska rådet, Donald Tusk inte hålla sig:

"Vi finns till för att tjäna dem, inte för att läxa upp dem", sa Tusk.

När Juncker stötte på motstånd drog han sig tillbaka och lovade att vara "tyst och försiktig" en vecka.

https://www.theguardian.com/world/2018/may/31/italy-cancelled-league-rallies-signal-political-impasse-may-soon-end

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.